Juhtkiri: Pidutsege kaine peaga

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Põlvest põlve on usutud, et noorsugu on hukas. Lisaks liiga pikkadele juustele või lühikestele seelikutele on selle üks põhjus olnud noorte inimeste tõmme joovastavate jookide poole.


Kooliõpilaste alkoholi tarbimises pole loomulikult midagi uut, viiteid sellele leiab isegi eestlaste ühest lemmikraamatust, Oskar Lutsu «Kevadest».
Siiski tundub, et kui varem oli soov kangem kraam lihtsalt järele proovida, siis tänapäeval on saanud alkoholi tarbimine paljudele koolilastele lausa harjumuseks. Õpilased on tunnistanud, et alkohol on kujunenud nädalavahetuse üheks lahutamatuks osaks.

Tänasest noortelehest saame lugeda, et noortepidudel mitte ei proovita alkoholi, vaid seda tarbitakse nii suurtes kogustest, et kaob igasugune mõistus.
Kui hakata meenutama noortega juhtunud traagilisi õnnetusi, annavad peaaegu alati nendes lugudes tooni sõnad: «nädalavahetus», «alkohol», «saunapidu» ja «kiired autod».

Loomulikult ei tohi noortel keelata pidutsemist, kuid samuti ei saa silma kinni pigistada lokkava joomise eest. Vajab selgitamist, et peo sünonüüm pole lausjoomine, vaid ülilõbusaid ja huvitavaid pidusid on võimalik edukalt pidada grammigi joovastava joogi või aineta.

Kui ei aita arm, aitab hirm. Küllap korraldavad politseinikud edaspidi veelgi rohkem reide noortepidudele, kus teevad nii-öelda masspuhumist. Kui on ikka reaalne oht vahele jääda ja trahvi saada, küllap jääb siis nii mõnigi pudel ka tühjaks joomata.

Järva Teataja peab noorte alkoholi tarbimises suurimaks süüdlaseks täiskasvanuid, kes neile alkoholi müüvad, või siis tuttavaid ja sõpru, kes poes soovitut ostavad.
Tuleb tunnistada, et müüjad küsivad poes noorematele inimestele alkoholi müües järjest rohkem dokumenti, sest karistused alaealistele käraka müümise eest on soolased. Õieti polegi trahv saatuslik mitte müüjale, vaid kauplusele, kes võib kaotada alkoholimüügi litsentsi. See tähendab kauplusele kahjumisse vajumist ehk siis uste sulgemist.
Seadus on karm, kuid Järva Teataja arvates õiglane, sest nüüd on eelkõige poeomanikud huvitatud, et ükski alaealine nende poest joovastavat kraami kätte ei saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles