Eesti elanikud on rahaasjades alalhoidlikud

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollar versus euro
Dollar versus euro Foto: AP Photo / Scanpix

Eesti elanikud on enda hinnangul rahaasjades hoolikad, valmis enne koguma kui laenama.

Riigikantselei tarkade otsuste fondi toel on valminud Eesti elanike finantskirjaoskuse ja finantsteenuste alase teadlikkuse uuring. Uuringust selgub, et Eesti elanikud on enda hinnangul rahaasjades hoolikad ning üldjuhul ei ole oma raha investeerimisel valmis võtma riske.

Sääste omab veidi üle poole Eesti elanikkonnast ja keskmisest suurem on sääste omavate inimeste osakaal üle 60-aastaste, kõrgharidusega, kõrgemal ametipositsioonil töötavate, kõrgema sissetulekuga ja eesti rahvusest inimeste hulgas. Viimase aasta jooksul on mingil viisil raha kogunud umbes kaks kolmandikku Eesti elanikest. Raha kogumise eesmärgid sõltuvad väga tugevasti inimese vanusest.

Säästude investeerimise riskivalmidus on Eestis väga madal, koguni 82 protsenti inimestest vanuses 18-80 ei ole valmis oma raha investeerimisel riske võtma. Enamike väljaminekute puhul ollakse arvamusel, et nende tarbeks tuleks raha pigem koguda kui laenata. Ainsad tegevused, mille korral kaldutakse pidama raha laenamist mõistlikumaks kui kogumist, on eluaseme ostmine või ehitamine ning oma ettevõtte rajamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles