Juhtkiri: Pistke näpud mulda

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Kui majanduse õitsengu ajal väljusid inimesed poodidest järjest suuremate kottidega ja aina nõutumaks osutus valmistoit, näeb neid nüüd poodides üha sagedamini hindu uurimas.


Vähe sellest, et inimesed on asunud rohkem kodus toitu valmistama, tänavu kevadel haaravad nad jälle labidad ja hargid, et asuda aiamaal köögi- ja juurvilju kasvatama.
Järva Teataja ei usu, et köögiviljakasvatus aitab just palju raha kokku hoida, sest kaupluses on juurviljad odavad. Alles hiljuti müüdi ühes Paide kaupluses kapsakilo krooniga, samuti on võimalik mõne krooniga perele üheks toidukorraks küllaldast kogust porgandeid või kaale osta.

Tublisti tuleb rahakotti kergendada siis, kui tahta kooritud, tükeldatud ja külmutatud  juurvilju, muidu mitte. Sellest hoolimata tervitab Järva Teataja potipõllunduse ausse tõusmist igati.
Kui inimene kasvatab söödavat oma perele ja tuttavatele, ei liialda ta  kindlasti mürkide ega väetistega. Puhas tooraine on eriti tähtis just laste toidu puhul, kes on kõikvõimalike allergiate suhtes tundlikud.
Kuidagi pole võimalik  vähem tähtsustada füüsilist koormust, mida kas või peenramaa tähendab. Värskes õhus väikene küüritamine ei tule vist ühelegi inimesele kahjuks.
Aiandusega tegelemist on peetud  ka parimaks  stressimaandajaks, just närvilisusest tõusevad paljudes peredes suured tülid.

Suure tõenäosusega ei leia paljud töö kaotanud inimesed tänavu endale uut töökohta. Et  tööharjumused ikka säiliksid, ongi hea vastutada suvel väikese maalapi eest. Kui sealt ei tõusegi suurt tulu, paraneb enesetunne ometi.
Järva Teataja soovitab potipõlduritel varuda kannatust, sest ega see töö ole ühtigi nii lihtne, et viskad kevadel seemned maha, rohid paar korda ja sügisel koristad suure saagi.
Ka kõige lihtsam kurgi- või porgandikasvatus on tegelikult omaette teadus, kus teadmised tulevad aastatega. Seega ei tasu meelt heita, kui esimese aasta saak pole nii suur kui kogenud rohenäppudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles