Noored eelistasid kirjutada endast

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kuigi eksamile tulevad õpilased on õpetajatele hästi teada, kontrollitakse uksel kõigi dokumente. Pildil uurib Türi majandusgümnaasiumi direktor Aivar Paas Kaisa Linno passi.
Kuigi eksamile tulevad õpilased on õpetajatele hästi teada, kontrollitakse uksel kõigi dokumente. Pildil uurib Türi majandusgümnaasiumi direktor Aivar Paas Kaisa Linno passi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Laupäeval kirjutas Järvamaal küpsuskirjandit ligi 300 noort. Kümnest teemast osutusid lemmikuteks need, mis lubasid arutleda iseenda ja noorte püüdluste üle.

Järvamaal oli end lõpueksamile kirja pannud 293 inimest, neist 287 on abituriendid.
Järva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna peainspektor Anne Viljat sõnas, et kõige rohkem oli kirjutajaid Paide ühisgümnaasiumis, kus oma mõtteid pani paberile 56 abiturienti ja kolm varem kooli lõpetanut. Kõige vähem oli kirjutajaid Aravete keskkoolis, kus eksamile oli end kirja pannud 14 noort.

Õpilased valmistusid eksamiks põhjalikult

Paide ühisgümnaasiumi emakeeleõpetaja Anne Kivimäe lausus, et tänavused teemad olid tema meelest lihtsad, sest need olid avarad. Samas nägi Kivimäe ohtu jääda pinnapealseks, kui kirjutada teemadel «Mille poole püüdlevad tänapäeva noored?» või «Pikk tee endani». Kuid just neid kaht teemat valisidki ühisgümnaasiumis kirjutajad kõige rohkem.
Kivimäe pakkus, et veerand õpilastest valis üht, veerand teist ja ülejäänud jagunesid teiste teemade vahel.
Paide gümnaasiumi emakeeleõpetaja Ülle Rohtma lausus, et talle tundusid tänavused teemad hästi kirjutatavad. «Eelmisel aastal oli küll teemadel rohkem konkreetsust, aga nad tundusid ka veidi raskemad,» lisas ta.

Rohtma lausus, et osa õpilasi oli eelnevalt valmistunud keskkonnateemaks, siis arusaadavalt valisid nad  teema «Loodus ei andesta vigu». «Paistis silma ka kümnes teema «Pikk tee endani», kuid valiti ka teisi teemasid,» lisas ta.
Rohtma märkis, et talle meeldis tänavuste kirjutajate juures eriti, et tööd tegid nad tõsiselt ega kiirustanud eksamitööd esitama.

Paide gümnaasiumi abiturient Taavi Kukk ootas haridus- või sporditeemat, sest nendeks oli ta valmistunud. Et  kumbagi ei tulnud, kirjutas ta sellest, kuhu püüdlevad tänapäeva noored. «Arutlesin raha, hariduse ja kuulsuse üle, mis mõjutavad noorte valikut,» täpsustas ta. «Loodan, et 50-60 punkti ikka saan, ma pole eriline kirjandikirjutaja.»

Paide ühisgümnaasiumi abiturient Mariann Vissak otsustas kirjutada varjudest ja valgusest inimhinges. «Ma olin valmistunud selliseks isiksuse ja filosoofiliseks teemaks, sest mulle meeldib arutleda neil teemadel,» ütles ta. «Materjali oli päris palju pähe kogunenud ja see teema tundus kõige sobivam.»
Vissaku teada olid koolikaaslased valinud mitmesuguseid teemasid, kuid rohkem siiski «Pikka teed endani».
Järva-Jaani gümnaasiumi õpilane Rait Õunapuu sõnas, et teemasid kuuldes tegi ta endale selgeks, et ei hakka üle mõtlema, ta valis ühe kohe välja ja hakkas oma rida ajama.

Kirjutajale tegi muret rahvastiku vananemine

Valituks osutus noorte püüdluste teema. «Kirjutasin, et noorte püüdlused on tänapäeval veidi eesmärgitud ja sihitud, üritame saada lihtsamini läbi, ei pinguta, õpi ega tee tööd nii palju, kui vanasti tehti,» selgitas ta.
Klassikaaslastest üsna paljud  valisid Õunapuu teada sama teema, aga kirjutasid ka kunstist ja ajaloost.
Türi majandusgümnaasiumi õpilane Krisly Viidikas kirjutas uue sajandi väljakutsetest. Näiteks sellest, et rahvastik vananeb ja probleemiga tuleb tegeleda. «Ettevõtjad võiksid seda olukorda ära kasutada ning luua vanade- ja hooldekodusid, mida Eestis on praegu vähe,» lausus ta. «Teiseks oleks vaja taastada aktiivne kodanikkond.»
Viidika teada kirjutasid koolikaaslased erinevatel teemadel ja paari lemmikut välja tuua ei saagi.
Eestis kokku kirjutas laupäeval küpsuskirjandit ligi 13 000 inimest.

TEEMAD

1. «Uue sajandi väljakutsed»
2. «Valgus ja varjud inimhinges»
3. «Inimese elu on lõpetamata jääv kool.» (Gottfried Keller)
4. «Nüüdisaja kirjandus - looming või äri?»
5. «Loodus ei andesta vigu»
6. «Ajakirjandus - vabadus ja vastutus»
7. «Mille poole püüdlevad tänapäeva noored?»
8. «Kunst meenutab meile igavesi väärtusi»
9. «Sündmused muudavad inimest» (Alexandre Dumas)
10. «Pikk tee endani»

Märksõnad

Tagasi üles