Genka: Vaevalt mu lood laulupeo kavva jõuavad

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Kõrvits
Henry Kõrvits Foto: Erakogu

Aasta lavaaluste kontsertide avalöök kõlab reedel, kui Paide kultuurikeskusse tulevad kokku hiphopiaustajad. Riimiseadmist kuuleb nii vanameister Genkalt kui ka uue põlvkonna DAFilt ja Feikiilt.

Raadio 2s peatoimetaja ametit pidav Genka, kodanikunimega Henry Kõrvits, oli nõus vastama Järva Teataja küsimustele.

Olete näitlejate peres kasvanud. Millegipärast tundub, et poiss, kelle isa oli Rock Hoteli trummar ja aeg-ajalt teleekraanil Leopold, kuulas hoopis teistsugust muusikat. Kes olid teie lapsepõlve lemmikud?

Olen kuulanud ja kuulan siiani hästi palju muusikat. Head hiphoppi saabki teha ainult siis, kui kuulad palju erinevat muusika.

Kasvasin kodus üles muidugi biitmuusika ja rock’n’rolliga: lemmikud isa plaadikogust olid loomulikult The Beatles, üks suur lemmik oli Meet The Searchers, palju kuulasin rockabilly Eddie Cochrani, Stray Catsi ja klassikuid, nagu Fats Domino, Bill Haley, Robert Gordon.

Ja muidugi James Browni «Live at the Apollo» kuulus lemmikute hulka. Brown oli mees, kelle muusikast hiphopp välja arenes.

Kuidas ja millal jõudsite hiphopini ning tundsite ära, et vohh, see on minu rida?

Käisin 1994. aastal USAs ja nägin hiphopi tõelist mõju ühiskonnale ja vastupidi. Olin juba enne luuletanud ja riime kirjutanud ning klassivennaga midagi räpitaolist teinud.

Mõtlesin seal, et mul on olemas kõik, et sellist muusikat teha. Lisaks oli USAs üks kohaliku tähtsusega talendisõu õhtu, kus oli tarvis üht meesterahvast Salt n’ Pepa laulu räpiosa playback’ima. Aitasin sõbrad välja ja astusin lavale. Tüdrukud kiljusid ja rahvale väga meeldis. Ehk mingi alateadliku tõuke andis see juhtum ka.

Mis oli esimene lugu, mille kirja panite?

Ühe esimest nn räpptekstidest kirjutasin ikka keskkoolis. See oli mingi lennukitevastane teema. Ühel aastal oli meie maakodu karjamaal palju kuivanud kadakaid, mille kohta keegi mainis, et see on selle pärast, et meist mitte kaugel asus vene sõjaväe lennuväli ja kuivanud kadakad on nende reostuse tulemus.

Mäletan, et olin maruvihane. Üks esimesi ingliskeelseid räpilugusid, mille kirjutasin, rääkis litsist elevandist, kes oma girlfriend’i broileriga pettis.

Miks on laialt levinud arvamus, et hiphopp võrdub narkootikumid, vägivald ja palju roppe sõnu?

Mis siin imestada. Laialt on levinud ka arvamus, et kõik muslimid jooksevad ainult pommivöödega ringi, kõik hiinlased on ninjad ja kõik moedisainerid homod.

 Ei viitsita süveneda ja must-valgena on kõike lihtsam näha.

Paide kontsert on lava all. Nimetage mõni eriti eksklusiivne või kummaline esinemiskoht, kus olete üles astunud.

See oli Tallinnas Vabaduse väljakul ilmatu suure lumelauarambi maandumisnõlval umbes 30 000 inimese ees.

Kui tihti üldse raadiotöö kõrvalt jõuate esinemas käia? Nii-öelda tavalisel bändimehel on ilmselt tööpakkumiste suhtes kergem, pulmalaulikuks teid vist palutud pole?

Eelmisel aastal oli vist paar nädalavahetust, kus esinemisi ei olnud. See oli väga üllatav. Samas kui inimesed soovivad, ja seda on selgelt lavalt näha, siis miks ei peaks nende soove täitma, kui see mu võimuses on. Pulmas pole laulnud, kahel sünnipäeval küll.

Mida vastaksite, kui tehtaks pakkumine võtta mõni lugu üldlaulupeo kavva?

Mis mul selle vastu saab olla, aga vaevalt nii juhtub. Ükski lapsevanem ei taha näha, kuidas väike Kirbla seelikus tütar laulab laulukaare all, kuidas üks mees Venezuelast kokaiini tõi.

Mida teate teistest esinejatest, kes Paides lavale astuvad?

Nimesid tean. Vahel mu live’idel kaasas käiv Väike Kalle, kelle ülesanne on laval mu jooki hoida, hengas Paide selle pundiga vahepeal koos ringi.

Paide on vana räpikants. Siin linnas esitati omal ajal Eesti esimest räpikogumikku ja siit on pärit palju häid biidimeistreid.

Millal ja kas üldse jõuab kätte aeg, kui mõtlete: oh, olen juba nii eakas ega kõlba enam sirge nokaga mütsi pähe panna ja riime seada?

See on ammu käes! Samas kui teed mingi uue laulu ja rahvale meeldib, siis aeg ei mängi rolli. Kui lapselaps ütleks, et vanaisa, pliis, ära enam tee, siis vahest lõpetan. Mütsi kannan juba ammu ainult selleks, et mulle ei meeldi mu juuksed

Mida kuuleb reedesel kontserdil, kas päris uut materjali või midagi ka kullafondist?

Vanu häid lugusid ja Oleg Kosjugini kama. Uut niipalju, et minuga on kaasas noor andekas trummar Rainer Meinart. See annab live’ile uue vungi juurde.

Milliseid artiste kuulab teie väike tütar Tuule Teele?

Tema viimaste kuude suur lemmik on Jaan Pehk. Korra päevas pean onu Jaani videod Youtube’ist ikka laskma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles