Noored panid võistu hobust rakmeisse

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuse rakendamine. Kirna tall. 
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Hobuse rakendamine. Kirna tall. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Aasta algul lõi Türi vallas Kirnas hobuseid kasvatav Maie Kukk Facebookis Tori hobuse lehekülje ja kuulutas seal välja hobuste rakmeisse paneku võistluse.

Maie Kukk tunnistas, et oma mõtteid avaldama ja üleskutse tarvis Facebooki lehekülge looma õhutas teda tallis agaralt tegutsev Minni Mangmann.

Nii nad koos hobuhuviliste seas aina tuntust koguvat Tori hobuse lehekülge peavadki.  

Mõte ühest talutöö osast, vähem kui kümme minutit nõudvast hobuse rakendamise  võistlust korraldada turgatas Kukel pähe siis, kui Facebooki lehel Minni videot sedavõrd rohkesti vaadati.

Videot küsiti lausa kasutada õppeotstarbel ja tunti huvi  Austraaliastki. «Nii kuulutasime kohe jaanuaris välja võistluse, et anname auhinna karika ja puha,» selgitas Kukk. «Noori tuleb ju kuidagi  innustada unustusse vajuma kippuvate talutöödega tegelema.»

Muidugi oli rõõm suur, kui videoid ja pildiseeriaid hakkas saabuma üle Eesti, kokku 13 inimeselt. Parim selgus vastlapäevaks, 12. veebruariks Facebookis meeldimiste märkimise teel. «Ei mingeid muid kohtunikke, kui vaid meie fännid, sest mõte polnud teiste vigu otsida, vaid innustada rakendamist õppima ja proovima,» selgitas Kukk. «Kõigist töödest on midagi uut õppida ja kõrva taha panna.»

Parima karikas läks ülisuure edumaaga Jõgeva politseijaoskonnas piirkonnapolitseinikuna töötavale Kirsti Tertõtsnajale, kes pani rakkesse oma hobuse Hoius-Hatiitos.

Teise koha said Olustvere põllumajanduskooli noormehed Ats Alviste ja Tarmo Ibis Agronoomi-nimelise hobusega ja kolmanda koha Kirna tallis käiv koolitüdruk Nele Tomson, kes pani ree ette  hobuse Rosanova.

Neljapäeval Kirnas Sändy-nimelist hobust reesõiduks valmis seadnud Maie Kukk oli rõõmus, et  üleskutsele vastasid oma oskustega just noored hobusehuvilised. «Nii on lootust, et minu lemmikud, hobused, on inimestele vajalikud ka pärast mind, et neid osatakse kasutada kas siis töödel või lõbusõitudel,» lausus ta.

Kukk lisas, et tal mõlgub mõtteis veel nii mõnigi samasugune võistlus, millega  hobuseid au sisse tõsta ja järeltulevale põlvkonnale oskusi edasi anda.

Hobuse rakendamine

Valjad – hobusele  pähe

Rangid – hobusele kaela

Rangirihm – tõmmatakse rangid kinni

Sedelgas, sedelgarihmad – hobuse seljas, rihmadega kinnitatakse aisad

Look – hobuse pea kohal, kinnitatakse rangiroomadega

Ohjad – hobuse juhtimiseks

Kuljused – hobuse kaelas

Aisakellad – aisade küljes ja loogal

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles