Juhtkiri: Lapsed teevad tublit kogumistööd

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Väätsa prügila on korraldanud Järvamaa koolidele vanapaberi kogumise kampaaniat juba seitse aastat.

Kui veel mõni aasta tagasi pingutasid koolid selle nimel, et kogumisrekordit püstitada, on nad nüüd sellest loobunud. Mitte seetõttu, et üritus oleks kuidagi maha käinud või lapsed poleks  huvitatud, Järvamaa on kampaaniaga  lihtsalt aastakümneid pööningutel seisnud makulatuurist lahti saanud.
Kampaania korraldajad on tähele pannud, et varem  andsid makulatuuri hulgas tooni isegi mitukümmend aastat vanad ajakirjad ja ajalehed, aga nüüd satub laste kätte peamiselt seda paberit, mis on viimase aastaga ringlusse läinud.

Vanapaberi kogused tekitavad igati aukartust. Tippaastatel kogusid lapsed ühe järvaka kohta viis või kuus kilogrammi makulatuuri, praegugi koguneb seda kolm kilogrammi.
Väätsa prügila eesotsas Aivar Lõhmuse ja Toomas Laimetsaga väärivad kiitust, sest on suutnud ürituse noortele sedavõrd ligitõmbavaks teha, et konkurents käib nii klasside sees kui ka klasside vahel, mõõtu võtavad omavahel ka koolid.

Vanapaberikampaaniaga pole hõivatud mitte üksnes lapsed, vaid ka nende vanemad, sugulased ja tuttavad.
Naljaga pooleks võib öelda, et see kampaania õpetab suhtlema ja müügitööd tegema, sest lapsed pole paljuks pidanud naabrite ustele koputada ja uurida, ega nad ei tahaks vanapaberit ära anda.

Keskkonnasäästliku käitumise õpetusega võib Järvamaal rahul olla nii lasteaedades kui ka koolides. On üsna tavaline, kui koolijüts teab keskkonnasäästlikust eluviisist rohkem kui tema vanemad. Seega võiksid täiskasvanud mõnikord laste nõu kuula võtta ja poest kilekotte mitte osta või mitte minna kergema vastapanu teed ja jätta prügi sortimata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles