Juhtkiri: Elame sama vaeselt kui paar aastat tagasi

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Tänases lehes kirjutame, et maakonna omavalitsustel on üksikisiku tulumaksu laekumine vähenenud eelmise aastaga võrreldes kümnendiku jagu.

Mõnes vallas on tagasilöök olnud koguni pisut üle 15 protsendi.
Üksikisiku tulumaksu laekumine on tähtis nii tavainimestele kui ka omavalitsustele. Valdadele-linnadele on see üks suuremaid tuluallikaid ja näitab, kui paks on kohalike inimeste rahakott. Kui maksu laekumine paraneb, suurenevad inimeste palgad  ja vastupidi.
Kuigi esmapilgul on need andmed küllalt masendavad, tasub tänavusi andmeid võrrelda ka 2007. aastaga.
Siis selgub, et suurest kriisist hoolimata  laekub praegu seda maksu maakonna kõikides omavalitsustes rohkem kui kaks aastat tagasi.

Kui meenutada 2007. aastat, ei kurtnud keegi raske aja üle, vaid oldi vastupidi optimismist pakatavad.
Nüüd võibki paljudel inimestel tekkida küsimus, et kui me vaid kaks aastat tagasi saime selliste tuludega hästi hakkama, miks siis nüüd haigutavad eelarvetes suured augud.
Nii tavakodanikud, ettevõtted, omavalitsused kui ka riigisektor on viimasel paaril aastal märgatavalt suurendanud oma püsikulusid. Inimesed võtsid headel aegadel hoogsalt laene, mis nüüd tagasimaksmist nõuavad,  liisisid uusi autosid, kuid ka külmkappe ja telereid. Omavalitsused ja riik ehitasid uusi hooneid ja palkasid inimesi.

Kriisis toimetulekuks ei lähegi tarvis  midagi muud, kui viia oma kulutused samasse suurusjärku, kui olid need paar aastat tagasi.
Mida rohkem on headel aegadel endale kohustusi õlule võetud, seda raskem on praegu kahanevate tuludega eelarvet klappima saada ja pole mingit vahet, kas tegemist on ühe pere, valla või riigi eelarvega.
Järva Teataja arvates on praegu võidumehed need, kes suutsid  peadpööritava arengu ajal säilitada kainet meelt.

Kui veel paar aastat tagasi inimene panka sattus, tehti talle kohe selgeks, et kui oled keskmiselt edukas, plaani oma palgatõusuks kõige vähem viis protsenti aastas. Edukamad arvutasid tulusid kümnendiku tõusuga. Nii polegi imestada, et suur hulk inimesi on võtnud endale kanda liiga raske laenukoorma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles