Tõnis Kõiv andis Barack Obamale nõu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kõiv.
Tõnis Kõiv. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eelmisel reedel, 5. aprillil möödus neli aastat USA presidendi Barack Obama ajalooliselt kõnest Praha Hradśany väljakul, kus ta tegi üleskutse asuda liikuma tuumarelvavaba maailma suunas.

Üheteistkümne NATO liikmesriigi parlamendi liikmed saatsid USA presidendile kirja, kus märkisid ära neli aastat tagasi tehtud üleskutse tähtsust ning kutsusid Barack Obamat üles uutele sammudele.

Eesti poolt kirjutas kirjale alla Riigikogu Parlamentaarse Assamblee (IPU) Eesti delegatsiooni juht Tõnis Kõiv.

«5. aprillil 2009 Prahas peetud kõnes pidas president Obama tuumarelvi külma sõja pärandiks, mis jätkuvalt ohustavad maailma rahu. Kuigi külm sõda Venemaa ja USA vahel on saanud minevikuks, ei ole minevikuks saanud tuumarelvad. Hoopis vastupidi, nad on pigem rohkem ja laiemalt levinud,» selgitas Kõiv.

Parlamendiliikmete ühiskiri meenutab Ühendriikide presidendi sõnu, et USA-l kui ainukesel riigil, kes on tuumarelva kasutanud, on moraalne kohustus olla eestvedaja tuumarelvavaba maailma suunas liikumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles