Kuningad haaravad Paides üheks päevaks võimu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Ivask ja Paide kuningad
Kaido Ivask ja Paide kuningad Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Järgmisel laupäeval, 20. aprillil vallutab Paide linnasüdames jüriVÄGI, mis tähistab maamehe kevadist püha jüripäeva ja 670. aasta möödumist Jüriöö ülestõusust.

Paide kultuurikeskus kultuuritöö korraldaja Märt Trumani selgitusel on päeva keskne teema vägi, mis on läbi sajandite eestlaste omakultuuri elus hoidnud. Tegutsevad neli kuningat, kes saavad selleks päevaks võimu linnas oma käsutusse.

SõnaVÄEGA on kohal Paide ühisgümnaasiumi näitetrupid Maski Taga ja Meeleolu. Truppide ja kuningate ühistöös etendub näitemäng «Naise võim ehk lugu sellest, miks hukati eestlaste neli kuningat».

PilliVÄGE toob kuuldavale rahvalike lauludega ansambel Vaese Mehe Untsakad. LauluVÄGE esindab Paide meeskoor, kelle repertuaar koosneb joogilauludest. Lauluväele lisab jõudu veel metsameeste meeskoor Forestalia kontserdiga raekoja saalis.

Untsakate ja meeskooride eestvedamisel ja publiku osalusel kulgeb rahvalike lorilaulude ühislaulmine ehk jüriLORI.

TantsuVÄE võimu ja vaimu näitavad igas vanuses rahvatantsijad. Üles astub kümme linna tantsurühma, sealhulgas teeb debüüdi kultuurikeskuse uus segarühm. Esitamisele tuleb valik sellesuvise maakonna tantsupeo tantse.

Truman lisas, et vähem tähtis pole kauplemine ehk laadaVÄGI. Teatavasti sättisid vanad eestlased oma tegemisi tavapäraste laadapäevade järgi. Laat oli kokkusaamise ja meelelahutuse koht, mis pakkus kõneainet nädalaid enne ja pärast seda.

Jürilaadale on end juba kirja pannud üle poolesaja müüja, kes pakuvad laias valikus aia-, talu- ja käsitöötooteid.

Tegutsevad töötoad, millest kõik laadalised osa saavad. Samuti on tulemas juvaba tavaks kujunenud leivakonkurss «Paide parim koduleib 2013».

Täpsemad juhised ja päeva ajakava on kirjas Paide kultuurikeskuse kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles