Paelinn saab kuningate väge täis

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval Paides aset leidval JüriVÄGIl saab laadal kaubelda, lorilaule laulda ja kuningatega kätelda.

Väge täis päevale antakse start juba hommikul kell kümme, mil Paide kesklinnas läheb lahti jürilaat. Paide kultuurikeskuse kultuuritöö korraldaja Märt Trumani andmetel on jürilaadale registreerunud juba rohkem kui poolsada müüjat, kes pakuvad laias valikus aia-, talu- ja käsitöötooteid.

Jürilaat kestab linnasüdames kella 10st 17ni, ent samal ajal on keskväljakul veel palju põnevat. Kell 11 algab Eestimaa südames kuningate aeg, mil päevaks võtavad võimu endale kuningad.

Kohal on peaaegu kõik kaheksa aasta jooksul ametis olnud Paide kuningat. Praegu ametis olev Ivo IX ehk Tiit Schvede ütles, et kutsele tulla laupäevasele sündmusele on 32 kuningast kaks vastanud eitavalt. Ülejäänud 30 kroonitud pead saavad aga JüriVÄE külastajad oma silmaga näha ja julgemad nendega ka kätelda.

Schvede hinnangul on eelmise aasta jaanipäeval valitud nelja kuninga valitsusaasta siiani sujunud.

Muuhulgas on kuningad kaalunud sedagi, kas uute kuningate väljakuulutamine peaks olema jaanipäeval või hoopis jüripäeval. Viimane variant oleks Schvede meelest paslikum, seda juba ajaloosündmustele tuginedes.

Schvede lisas, et nõukoda arutab tulevikuplaane ka laupäeval ning linnakodanikud saavad kuningatele ka oma soovunelmatest rääkida.

Laupäeval näeb Paides näitetruppide Maski Taga ja Meeleolu esituses lugu sellest, kuidas hukati eestlaste neli kuningat, linna tantsurühmad tutvustavad maakonna tantsupeo kava tantse, kuulata saab ansamblit esitamas lustilugusid ning ühislaulda.

Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskooli seppade õpetusel proovivad kuningad hobuserauda sepistada.

Päeva jooksul tasub kindlasti läbi astuda raekoja teiselt korruselt, kus vaadata ja maitsta välja pandud «Paide koduleib 2013» konkursil osalevad küpsetised. Parima koduleiva selgitabki publik.

Päeva kultuuriprogrammile paneb väärika punkti raekojas kell 16.20 algav metsameeste meeskoori Forestalia kontsert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles