Paides leidis aset kogupereüritus JüriVägi

Tiit Reinberg
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Paides tähistati eile lähenevat kevadtööde alguse päeva ehk jüripäeva kogupereettevõtmisega JüriVägi, kus laadamelu, rahvatantsijate- ja lauljate ning käsitöömeistrite etteastete kõrval esitleti Järvamaa muuseumi väljaandena ilmunud tegevusvihikut "Jüriöö ülestõus ehk nelja kuninga hukk Paides".

Jüripäeva tähistamine Paides on juba aastaid olnud lõbus segu kevadtööde alguse kombestikust ja jüriöö ülestõusu meenutamisest, mis on kõige otsesemalt seotud nelja eestlaste kuninga hukkamisega Paides 1343. aastal, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Kõigest sellest räägib ka täna esitletud raamat, mille koostaja Terje Truska usub, et eestlaste muistne vabadusvõitlus ja jüriöö ülestõus pole müüt ega ajaloolaste väljamõeldis.

"Mina olen veendunud ja ma olen sellises rahvusromantilises õhkkonnas kasvanud ka, kus seda ikka väga tähtsaks peeti, ja ma arvan, et ka edaspidi on see eestlusele väga tähtis," lausus Järvamaa muuseumi programmijuht Truska. (ERR Uudised)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles