Talupere pakub linlastele peenramaad

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rätsepa talu pererahvas Meeli ja Raivo Seepter kutsusid ka kevadel  linnainimesi maale peenraid tegema ja istutama sinna mida soovitakse.
Rätsepa talu pererahvas Meeli ja Raivo Seepter kutsusid ka kevadel linnainimesi maale peenraid tegema ja istutama sinna mida soovitakse. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Müüsleris asuv Rätsepa talu pere pakub linnarahvale võimalust teha peenramaad, kus kasvatada supiaedvilju ja tekitada nii lastes tööharjumust.

Oma mahetunnustatud aiamaal kasvatatud köögivilju Paides talutoiduklubis müüv Meeli Seepter nägi, kuis paidelased aiamaal kasvatatust lugu peavad.

Juurikaid ja moose ostavad nii noored emad kui ka eakamad naised. «Arusaadavalt pole neil linnas paneelmajas elades seda endal kuskil kasvatada,» sõnas ta.

Et Rätsepa talu perenaine Meeli ja peremees Raivo Seepter on juba vanavanemate eas, oli neil kavas tänavu kevadel põllumaad vähendama hakata.

Nähes inimeste huvi aiasaaduste vastu, sündiski pererahval mõte pakkuda linlastele välja võimalust tulla maale peenraid tegema. «Harime maa valmis, tulge tehke peenrad ja pange maha, mida soovite,» kutsus Meeli. «Pole välistatud ka juurviljade panek talveks meie keldrisse hoiule.»

Paidest pooletunnise autosõidu kaugusele Müüslerisse käib päevas mitu bussi nii Paidest kui ka mujalt. «Eriti ootame väikeste lastega peresid, et lapsed harjuksid tööd tegema. Kahe-kolmeaastasel on veel huvi aiamaal toimetada. Kui me siis seda ei harjuta, isegi keelame, on hiljem ka sundides raske tööharjumust tekitada,» arutles Meeli.

Raivo Seepteri teada pole tegemist mingi uue mõttega, vaid vana ülessoojendusega. «Aastaid tagasi käidi niimoodi majandite maadel peeti ja kartulit kasvatamas. Meie vaid pakume väiksemas koguses ja peenramaa soovijatele,» täpsustas ta.

Raivo hariks ka tänavu istutusvalmis kuni 0,3 hektarit juurikamaad, kui vaid jagub tahtjaid.

Rätsepa talu kuulub üleilmsesse võrgustikku WWOOF – vabatahtlikena mahetaludes. WWOOF Eesti liikmena on talu vastu võtnud kümneid maheelulaadi huvilisi nii Põhja-Ameerikast, Euroopast kui ka Aasiast.

Raivo Seepter täpsustas, et eelmisel suvel oli eksootilisemad külalised Taiwanilt ja Lõuna-Koreast. «Tee tallu on leidnud ka lähinaabrite Soome ja Läti noored,» lisas ta.

Laupäeval on Tallinnas WWOOFi noortele mõeldud mahepõllunduse teabepäev. Et Rätsepa talu lehmadel algas poegimise aeg, siis Seepterid teabepäevale ei jõua, kuid toetavad mõtteviisi, et ka Eestis võib proovida vabatahtlikuna maal elamise võlu ja valu. «Saada nii-öelda maik suhu, et siis otsustada, kas see on mulle või mitte,» selgitas Raivo. «Ka peenramaa võtuga saavad noored pered, kel südames midagi kripeldab, kinnitust, kas neil on lootust maal elades läbi lüüa või mitte.»

Kel tekkis huvi rohkem uurida või soov oma tulekust teada anda, paluvad Seepterid kuni kuu lõpuni kas helistada telefonil 5354 2509 või kirjutada aadressil raivo.seepter@mail.ee.

Lapsed suveks maale

Paides paneelmajas elavale kümneaastase tütre emale Galina Kattaile tundub mõte tundmatu inimese juurde peenramaad võtta võõras, kuid tema kaaslinlasest peagi kolmeaastaseks saava tütre emale Evelin Raudlehele hea võimalusena.

Veidi arutlenud, leidis ka Kattai, et kui nad ei saaks jälgida kapsa, porgandi, tilli ja herne potti saamist vanaema aiamaalt, tasuks mõte just lapse seisukohalt täitsa kaalumist. «Muidu jääbki lapsele arusaam, et kõike saab vaid poest,» lisas ta.

Juurikaid ja rohelist ostaks Kattai parema meelega laadalt või turult, kuid et Paides on laatasid harva ja turgu pole, käib poe kaup kah. Kodus aknalaual kasvatab ta vaid lilli.

Evelin Raudleht kasvatab Paide kesklinna paneelmaja rõdul maitserohelist, aiamaa on tal Joodil. «Tean, kui oluline on saada suvel lapsega linna vahelt ära loodusse. Mitu meie peretuttavat on otsinud ja leidnud aiamaa kasutada majas elavate vanemate inimeste juurest. Nii julgengi soovitada neile, kel aiamaad pole: haarake kinni võimalusest peenramaal nokitseda,»  lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles