Ohtlikku kanada kuldvitsa müüvad ka Järvamaa aianduspoed

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada kuldvits on üks 13 taimeliigist, mille seemnete või istikute sissetoomine, müük ja muldapanek on Eestis keelatud. Sisuliselt on tegu sama ohtliku taimega nagu kõigile tuntud karuputk, mida on hakatud riiklikult tõrjuma.
Kanada kuldvits on üks 13 taimeliigist, mille seemnete või istikute sissetoomine, müük ja muldapanek on Eestis keelatud. Sisuliselt on tegu sama ohtliku taimega nagu kõigile tuntud karuputk, mida on hakatud riiklikult tõrjuma. Foto: Internet

Keskkonnainspektsioon on viimasel ajal kas ise või tänu inimeste teadetele avastanud, et mõned Eesti aiandusärid pakuvad müügiks meil looduslikku tasakaalu ohustavate võõrliikide nimistusse kantud kanada kuldvitsa seemneid ja istikuid, kirjutab Eesti Päevaleht.

See, et ohtlikuks peetud kanada kuldvitsa istikuid või seemneid on nüüd leitud ühtekokku nelja Tallinna, Tartu, Järva- ja Tartumaa aiandusäri müügikuulutustest, on paljuski seotud ettevõtete tegematajätmisega. Inspektsioon pidas tähtsamaks neid probleemist teavitada ega näinud vajadust äride nimesid avalikustada.

"Ettevõtetel on kohustus ise välja selgitada oma tegevusvaldkonnas kehtivad eriseadustest tulenevad nõuded," kinnitas võõrliikidega tegelev keskkonnainspektsiooni juhtivinspektor Helena Täär. "Uute taimeliikide ja nende seemnete ostmisel tuleb kontrollida, et mõni taimeliik ei kuuluks looduslikku tasakaalu ohustavate liikide hulka. Kuna hetkel on neid nimekirjas 13, siis ei tohiks see väga mahukas töö olla."

Seadus lubab keskkonnainspektsioonil võõrliikide kasutusnõuete rikkumise eest füüsilisele isikule määrata kuni 1200 eurot ja juriidilisele isiku­le kuni 3200 eurot trahvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles