Riigijuht kutsub emad kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pühapäeval avaneks võimalus presidendiga paar sõna vahetada, tänaks Tiiu Väli teda kindlasti kutse eest. «See on ikka suur au,» ütleb naine.
Kui pühapäeval avaneks võimalus presidendiga paar sõna vahetada, tänaks Tiiu Väli teda kindlasti kutse eest. «See on ikka suur au,» ütleb naine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Emadepäeva puhul korraldab president maakondade tublimatele emadele kohvilaua. Meeldejäävast päevast saab osa ka kaks Järvamaa ema.

«Esmased emotsioonid? No ikka suur-suur üllatus!» tunnistas üks kutsututest, nelja lapse ema Tiiu Väli, kui tuletas meelde päeva, mil postkastist toodud lehtede vahelt ümbrik kutsega välja pudenes. «Olin sel päeval vanema tütrega kodus ja ta küsis, kas meil enam lehti ei käigi. Siis tuli meelde et oih, ma pole paar päeva postkasti juures käinud. Kui siis postkastist koos lehtedega kutse tuli, oli üllatus suur.»

Roosna-Alliku lasteaias töötav Väli on üksi üles kasvatanud neli last ning ütleb, et on oma laste üle uhke. «Kolmel on juba kõrgharidus käes ja neljandal on see omandamisel,» lisas ta.

Tallinna võtab pereema kõik oma neli tublit last kaasa, sest leiab, et nemadki on presidendiga kohtumise samamoodi ära teeninud.

Noorim tütar, kes on Saksamaal lapsehoidja, lennutati samuti just selleks nädalavahetuseks kodumaale. «Presidendiga kohtumine on ikkagi auasi,» ütles Väli.

Emadepäeva on pere alati pidulikult tähistanud. «Kõigepealt tähistame kodus ja samal päeval saame kokku vanaema juures, see on juba ammune traditsioon. Sama tähtis kui jõuludki,» ütles Väli.

Järva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja kohusetäitja Inge Mihkelsaar sõnas, et emad esitas vastuvõtule maavalitsus.

Maavalitsusest presidendi kantseleisse läkitatud kaaskirjast on lugeda, et üksi neli last üles kasvatanud Tiiu Väli on pidanud kasvatuses oluliseks hariduse omandamist ja töökust, õpetades lastele kodukoha ning kodumaa armastust, endast parima andmist ja lugupidamist.

Samuti on ta suunanud oma lapsi tegelema hobidega ning lööb ise vabatahtlikuna Kaitseliidus kaasa. Tiiu Väli osaleb Naiskodukaitse ettevõtmistes ja on Roosna-Alliku Kodutütarde rühmavanem.

Kutse Estonia kontserdisaalis taset leidvale emadepäeva kontserdile ja presidendi kohvilauda sai ka Koeru vallas elav üksikema Heli Aade, kes kasvatab 10aastast tütart ja 8aastast poega.

Aade on oma kodus võõrustanud ka vahetusõpilasi. Üks neist, Anna, kes tuli Eestisse Saksamaalt, iseloomustab teda kui väga rahulikku inimest. «Ta teab väga täpselt, kus tema tugevused on, ja armastab teistele asju õpetada. Talle meeldib tegutseda ja asjade juhtimine oma kätte võtta. Näiteks tahtis ta endale mesilasi ja nädal hiljem olidki meil mesilased aias.

Talle meeldib käsitööd teha, kui ta aega leiab ja ta jääb alati natuke hiljaks ja ütleb siis, et viisakas inimene peab viisteist minutit hiljaks jääma. See on minu arust väga armas. Ta on väga loov ja loominguline inimene, aga matemaatika pole tema teema.»

Praegu elab Heli Aade peres Austria neiu Petra, kes ei leidnud ühist keelt oma esimese kasuperega.

Varem rusutud ja õnnetu noor muutus Aade kodus elades rõõmsaks, ettevõtlikuks ja õppis kiiresti ära eesti keele. Avanesid tema erilised anded muusikas ja praegu pole koolis üritust, mis mööduks tüdruku osaluseta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles