Juhtkiri: Raskest tööst sünnib ilus pidu

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Viimaste üldlaulupidude eel on juba tavaks kujunemas, et lauljad kiruvad keerulisi laule.

Tänavu pelgas nii mõnigi laulja, et juulis aset leidvale üldlaulupeole on ülimalt raske pääseda. Eile saabus  rõõmustav uudis, et peaaegu kõik peole ihanud koorid ka pääsevad sinna. Eriti tore on see, et üks Järvamaa koor, Türi kammerkoor, laulis end lausa valikkooride sekka, kelle repertuaar on raskem kui teistel kooriliikidel.
Järva Teataja arvates ongi õige, et koorid peavad laulupeole pääsuks ka pingutama. Kes tahab niisama laulukaare all lõõritada, mingu Õllesummerile, kuid laulupidu on lauljatele sama püha nagu suusatajatele Tartu maraton. Kes on talvel paar korda suusad alla saanud, sellel pole sinna raskele ja pikale distantsile asja.

Harjutamisvaeva tasu ei jää tulemata. Koorijuhid tunnistasid, et oli küll raske õppida, aga ühisproovides kõlasid laulud kaunilt ja võimsalt. See annab tunnistust, et suvel on tulemas Eesti tänavune suursündmus, kuhu tasub juba praegu pilet osta. Kindlasti tasub peole kaasa võtta lapsed, sest see on üks osa isamaalisest kasvatusest, mida kindlasti koolipingis ei koge.

Kui kogu riigi lauljaid haarava peoni on veel paar kuud aega, siis maakonna laulupidu leiab aset juba eeloleval laupäeval. Sel aastal on end peole kirja pannud ligi 2000 lauljat, tantsijat, pillimeest!
Tuleb tunnistada, et maakonna laulupidu on nii mõnelgi aastal olnud rohkem esinejate ja lastevanemate päralt. Loodetavasti leiavad seekord järvakad aiatööde ja grillimiste vahepeal siiski ka kultuuri tarvis aega, et sedapuhku Türile peole sõita.

Kui suur pidu pealinnas kannab nime «Üheshingamine», siis Järvamaa rahva peo nimi on «Ühesminemine» ja juba kell 17.30 tasub Türi kesklinnas plats sisse võtta, sest ka ühes minek Türi lauluväljakule kujuneb teadupärast eriliseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles