Juhtkiri: Reovesi peaks jääma linnale

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Eestis on kaks linna, kus reoveepuhasti ei kuulu mitte kohalikule omavalitsusele, vaid asula suurimale reoveetekitajale. Olenevalt endise piimakombinaadi tootmismahust tuleb sealt veerand, isegi kuni pool Paide reoveest. Kohilas annab kohalik paberivabrik reoveest veelgi suurema osa.

Nagu endine piimakombinaat, kuulub ka reoveepuhasti erinevate ettevõtete kaudu Eesti ühele tuntumale ärimehele Oliver Kruudale.
Reoveepuhasti ostust on linnajuhid kõnelenud aastaid, kuid nüüd on ka müüja olnud tehingust huvitatud. Kas müük on tingitud sellest, et Kruuda ärid on viimasel ajal suurt kahjumit tootnud, või pole ta lihtsalt investeeringutest huvitatud, pole teada ja Paidele pole sellel ka mingit vahet.

Küllap leidub inimesi, kes tehingut heaks ei kiida, sest reoveepuhasti ostab linn endale kuuluva ettevõtte kaudu ja Paide üsna kopsakaks kujunenud laenukoormus pole kellelegi uudis.
Kuigi on lootust, et nii ostusummast kui ka investeeringurahast kolmveerand õnnestub hankida mõnest fondist, siis veerand jääb ikkagi omaosaluseks. Seda raha pole välja käia ei linnal ega vee-ettevõttel, mistõttu näeb praegune plaan ette, et Paide Vesi võtab laenu.
Järva Teataja on siiski seda meelt, et nii tähtis objekt nagu reoveepuhasti peab kindlasti kuuluma linnale, et edasisi otsuseid  langetada ja olla kindel, et reovee nõuetekohane puhastus toimib ka aastate ja aastakümnete pärast.
On täiesti loomulik, et eraettevõtte esmakohustus on omanikule kasu teenida, kuid linnale kuuluv ettevõte peab seisma hea selle eest, et ei linlaste ega siin tegutsevate ettevõtete käekäik ei halveneks.

Aktsiaseltside Paide Vesi ja Paide Reovesi sõlmitud eellepingus on klausel, kuidas käituda, kui endine piimakombinaat hakkab varasemast rohkem reovett tootma.
Paidelastel võib siin peidus olla teinegi hea uudis, nimelt hakkab piimakombinaadist rohkem reovett tulema siis, kui ka tootmine suureneb.
Juba aastaid on räägitud, et Kruuda paneb Tallinnas piimakombinaadi kinni ja kolib selle kas Paidesse, Viljandisse või Põlvasse.
Loodetavasti tuleb suur osa pealinna tööst siiski Paidesse, mis tooks nii investeeringuid kui ka annaks inimestele tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles