Juhtkiri: Enne hääletamist tasub mõelda

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Homme on päev, kus saame üheskoos kogu Euroopaga otsustada, millises suunas liigume. Nii nagu on Euroopa kaardilt vaadates Eesti väike laiguke, on ka meie esindatus suurriikidega võrreldes ülimalt napp.


Seda enam peame hoolikalt kaaluma, keda sinna saadame.

Järva Teataja soovitab unustada ära valimisreklaamid. Kui  vaadata, mida telereklaamides lubatakse,  on tunne, et erakonnad peavad meid, valijaid, täielikeks idiootideks, kellele  võib igasugu jama ajada.


Euroopa Parlament ei hakka teie kodukülas teed parandama, ei tõsta teie palka ega pensioni, ei vaheta ühegi riigi valitsust välja ega muuda meie tulumaksu protsenti.


Kui keegi selliseid lubadusi jagab, on kaks võimalust: tal pole Euroopa Parlamendi tööst vähimatki ettekujutust või ta loodab lihtsalt inimesi lollitada. Homme ongi päev, kus peame näitama, et meid ei saa lollitada, sest oskame oma peaga mõelda ja langetada õiget otsust.


Järva Teataja ei hakka ütlema, millist erakonda või ükskikkandidaati eelistada, küll palume mitte otsustada ükskõikselt, vaid rahulikult analüüsides. Eelhääletusel olid järvakad veelgi loiumad kui Euroopa Parlamendi esimestel valimistel viis aastat tagasi. Niigi vähese valimisaktiivsuse peapõhjus peitub kindlasti Reformierakonna, Rahvaliidu ja Keskerakonna otsuses muuta valimisnimekirjad kinniseks.



Enam ei saa anda häält inimesele, keda usume Brüsseli võimukoridorides hakkama saavat, vaid peame eelistama erakonda (juhul kui ükski üksikkandidaat meile ei sobi). Sel muutusel võikski iva sees olla, kuid mitte praeguses Eestis.


Kui rääkida Euroopa Parlamendi fraktsioonidest, pole mingit vahet, kas hääletate Kesk- või Reformierakonna poolt, sest Brüsselis istuvad nad ühtselt liberaalide fraktsioonis.


Kui Andrus Ansip oleks aus mees, peaks ta tunnistama, et tema maailmavaadete eest võitleb Euroopa Parlamendis Vilja Savisaar sama palju kui Kristiina Ojuland. Edgar Savisaar peaks vahetuse nõudmise asemel samuti tunnistama, et Keskerakonnale antud hääled lähevad Euroopa Parlamendis Reformierakonnaga ühte punti.


Kõigile sellele ja veel paljulegi muule peate, head valijad, täna ja homme mõtlema, enne kui oma hääle valimiskasti lasete. Rumalast otsusest veelgi rumalam oleks sootuks valimata jätta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles