Kevadfestival pakub veemuusikat

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi Kevadfestivali kunstiline juht ja produtsent Iren Lill seab kolmanda festivali esimesel päeval  T-keskuses paika Sven Zaceki looduspilte.
Türi Kevadfestivali kunstiline juht ja produtsent Iren Lill seab kolmanda festivali esimesel päeval T-keskuses paika Sven Zaceki looduspilte. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eile algas kolmas Türi Kevadfestival, mille kolme päeva mahub näitusi, kontserte, luuleõhtuid, loodusfilme, Ööülikooli loenguid ja matku, mida seekord seob alateemana vesi.

Eile õhtul avas T-keskuses looduspiltide näituse Sven Zacek, seejärel mängis Mati Mikalai kultuurimaja väikeses saalis klaveril Raveli ja Debyssi loomingut kontserdil «Vetemäng».


Türi Kevadfestivali kunstiline juht ja produtsent Iren Lill ütles, et paar päeva kestnud vihmavalingud tõid teda mõttele, et ilmataat tahab festivali teemale omalt poolt igati kaasa aidata. «Omamoodi on toregi, et ilm meiega «kaasa mängib»,» lausus ta. «Arvestades veidi märjemaid tingimusi, muutsime festivali loodusmatkadel osalemise tingimusi ning matkad, nagu ka loengud, loodusfilmid ja luuleõhtud on osalejatele tasuta.»


Loodus annab eriefekti


Lill märkis, et kui suurem osa Eesti festivalidest jääb kesksuveaega, on Kevadfestival kevade kauneimal ajal, mil sirelite õitsemine ja linnulaul on looduslik dekoratsioon ja eriefekt, mis toetab ürituse eripära. «Hea näide on möödunudaastane õhtune regilauluretk, mis tipnes ööbikute ja konnade kooriga Türi järve ääres,» ütles ta.


Lillele teeb rõõmu, et kahe aastaga on  festival kogunud tuntust ja leidnud tunnustust. «Türi linn ja vald on võtnud festivali nii hästi vastu, et on lülitanud selle ühe olulise kultuurisündmusena kevadpealinna ürituste kavva,» lausus ta. «Õnnestumise tunnistus on ka möödunud aastal antud teine koht turismiprojekti kategoorias Järvamaal ja kultuurkapitali preemia.»


Paljud muusikud nii Eestist kui ka Euroopast, Venemaalt ja Ameerikast on andnud Lillele esinemissoovist ise märku. «Et  välismaiseid esinejaid kutsuda on kulukas, tuleb hoolega valida,» ütles ta. «Eelistan neid, keda olen kusagil maailmas kuulnud ja kelle kvaliteedis olen kindel.»


Lill lisas, et tingimata peab esineja olema huvitav, professionaalselt kõrgel tasemel ja programm suures osas Kevadfestivalile kohaselt loodusteemaline.


Tänavuse festivali tippsündmuseks peab Lill Tallinna kammerorkestri tänaõhtust kontserti Türi kirikus. «Kuningas Georg I auks kirjutatud Händeli «Veemuusika» süidid on võimas teos, seda võib nimetada barokiaegseks popmuusikaks,» selgitas ta. «Tallinna kammerorkester on liialdamata Eesti professionaalseim, dirigent Reinut Tepp on suurepärane muusik ja särav isiksus, kes on võimeline energiaga nakatama mitte ainult orkestrit, vaid ka saalitäit kuulajaid.»


Publik näitab asjatundlikkust


Türi kultuurimaja direktori Ülle Välimäe hinnangul asetub Kevadfestival Türi kultuuriellu huvitavalt ja teistmoodi. «Loodan, et inimesed saavad aru, kui harukordne on võimalus kuulda nii väikeses kohas nagu Türi nii professionaalseid muusikuid, tavaliselt peame selleks mujale sõitma,» lausus ta.


Välimäe tunnistas, et on muidu puhkpillihull ja klassikalise muusika pillid, näiteks klavessiin, tunduvad rasked. «Aga kui kuulad pilli ehedalt, on taju midagi muud, kui läbi masina,» lisas ta.


Ka loodusmatkadel on Välimäe meelest emotsioon tugevam, kui keegi näitab sulle, et see on see taim ja või laulab see lind, millest muidu lihtsalt üle ja mööda käid. «Mõnus on, et nende ürituste publik on asjatundlik, teab, mida saab, samas korraldaja ei ootagi masse – kauase kultuuritöötajana hindan sellist vahvat kooslust,» mõtiskles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles