Sügislilled juba õitsevad

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevalilled Türil.
Päevalilled Türil. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Esimese koolipäeva puhul kingitavad päevalilled õitsevad tänavu türilase Jüri Treufeldti aias juba nüüd.

Peremees pole nii varast õitseaega päevalilledel varem kohanud, kuigi kasvatanud on ta neid aastaid. «Oleme siin täheldanud, et kui päevalilled hakkavad õitsema enne 1. augusti, siis jõuavad valmida ka seemned ehk sihvkad. Mida hiljemaks jääb õitseaeg, seda enam sõltub seemnete valmimine heast sügisilmast,» rääkis Treufeldt.

Kasvult on tänavused päevalilled nigelavõitu. Varasemate aastate pea kahemeetrist pikkust pole kuskil ja selles on elukaaslase Hilda Ruusvee ütlust mööda süüdi kuivad suveilmad. «Kui köögiviljale veel jõuad kuidagiviisi vett anda, siis lilledele mitte. Nemad peavad ise hakkama saama,» tunnistas ta.

Türil Kungla tänava alguses elav pere on märganud, et päevalilled elavad edukalt üle ka meie talve. «Sügiseti seemneid korjates pudeneb neid ikka maha ka ja kevaditi tärkab neist kümmekond taime,» sõnas Ruusvee. Enamik päevalilli kasvatab Ruusvee seemnetest ise, et need siis edasi põllule istutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles