Albu kunstisuve keskmes asub inimekeha

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Täna alustas Albu mõisas juba üheteistkümnes kunstisuvi.

Seekordse kunstisuve telg Eesti spordimuuseumi näitus «Spordimuuseum tuleb külla» ja Hannes Starkopfi näitus «Aktid Albus». Lisaks neile on kunstihuvilisel võimalus nautida vallas tegutseva Ahula maaliringi näitust «Värvide võlu».
Spordimuuseumi väljapanek koosneb kolmest osast ja selle sihtrühm on nii lapsed kui ka täiskasvanud.
Talispordialadest leiab näitusel kajastamist suusatamine, sest Albu vallast on sirgunud suusakuulsus Jaak Mae.
Stendiosa keskendub suusatamise ajaloole Eestis ning esemeline väljapanek koosneb endiseaegsetest suuskadest ja suusahooldusvahenditest. Suvealadest on esindatud meie kergejõustiku paraadala kettaheide, sest just see ala on viimasel ajal Eestile kuulsust toonud. Näituse see osa pealkirjaga «Eestimaa kettad» tutvustab nii kettaheitjaid kui ka erinevaid kettaid, kuulsuste seas ka Järvamaa spordimehe Andres Siilaku ketas.

Lastele mõeldud osa «Maskotimaailm» tutvustab interaktiivsetes ümmargustes «kõnelevates» vitriinides spordivõistluste maskotte kogu maailmast.
Hannes Starkopfi värviküllasel näitusel on vaadata nii skulptuure kui maale, põhiliselt naisakte.
Ka on lihtsa installatsioonina eksponeeritud sadakond väikest, erinevat värvi ja kipsist aktikrokiid, millele sekundeerivad elusuuruses autofiguurid, mis on autori isikliku keha pealt vormitud ja plastikusse valatud.
Lisaks on väljas erinevatest materjalidest aktiskulptuure viimase paarikümne aasta loomingust.
Rosinaks on seas ka mõni täiesti uus töö, mis astuvad vaataja ette esimest korda ja on valminud just Albu-näituseks.

Ja ehk ka esimene aktiskulptuur Pioneeride palee ajast Kalju Reiteli skulptuuriringist aastast 1982. «See oli siis vaadata Tallinna laululava ruumes mingil õpilastööde näituse, mida külastas ka tollane EKP juht Karl Vaino. Nähes minu skulptuuri, käskis ta selle ära korjata,» ütles Starkopf.
Albu mõisa kunstisuvi jääb uudistada 23. augustini. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles