Ajalugu paistab rattaretkelisele kätte

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa Ingmar ja tema 8aastane poeg Markus katsetasid rattasõitu üle Pärnu ja Vodja jõe kulgeval looduslikul rajal ning kosutavad end nüüd allikal, milles Ingmari kurvastuseks on vett tuntavalt vähemaks jäänud ja rohevetikas võtab ka võimust.
Isa Ingmar ja tema 8aastane poeg Markus katsetasid rattasõitu üle Pärnu ja Vodja jõe kulgeval looduslikul rajal ning kosutavad end nüüd allikal, milles Ingmari kurvastuseks on vett tuntavalt vähemaks jäänud ja rohevetikas võtab ka võimust. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Maastikuliselt üheülbaline rattaretk Mündi poole viib siiski silmitsi Paide ja lähiümbruse ajalooga, pikema ringi ja raskema raja kasuks otsustajad kogevad ka füüsilise pingutuse magusust.

Retke võiks alustada Veski tänavalt Paide ordulinnuse juurest. Küllap olete üle Vallimäe sealt niisama jalutanud või kontsertidel käinud, aga mida teate linnusest lähemalt?


Selles suhtes aitab teid välja tekst teabetahvlil ja joonis ordulinnuse ehitiste paiknemise kohta. Rattasõidu eelsoojenduseks korraldage siin väike orienteerumismäng: kes leiab kõige kiiremini üles näiteks loodebastioni, veevärava torni, kaevu.


Rattasõidule suunduge Tallinna tänava otsas algavalt  kergliiklusteelt, mis lõpeb enne Mündi silda väikese ringteega. Siin on hea võimalus õpetada lapsi-rattureid liikluses õigesti ja ettevaatlikult käituma.


Mündi silla juures võite teha esimese peatuse, tunnetada Pärnu jõe voolu rahustavat mõju, aga tehisjärveäärsed  lõbustused jätke pärastiseks.


Teeviit näitab seal, et läbi Kriilevälja on Mündini kaks ja kaugemale Mäekülla kümme kilomeetrit pedaalimist. Väiksemate lastega on Mündi-otski küllalt sõitu. Kriileväljal peale korras majade ja lillerohkete aedade muud uudistada pole. Kui  veab, näete Paemurru tänava esimese maja kõrval tütarlast hobusega üle takistuste hüppamas.


Kohapärimuse järgi olnud Kriilevälja küla alused maad ja Mündi ümbrus päris põlismets kohe, nüüd laiutavad kahel pool teed suvelõhnu täis heinamaad.


Mündi huviväärsus on kindlasti ligi seitsme meetri kõrgune paemurrusein, mille juures on õige koht lastele selgitada või endalgi näha, miks nimetatakse Järvamaad paeseks maaks ja miks on linna nimi Paide, mille tuntuim paekiviehitis ongi Vallitorn.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles