Putukapüüdja tabas Simisalus hiiglaslikud kiilid

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Nädalavahetusel Albu vallas Simisalus toimunud putukapüüdjate koolitusel õnnestus selle hobiga kõigest nädal aega tegelenud Aili Reimanil võrku püüda kaks haruldast kiili, kelle tiivasirutus on sama suur kui mõnel väiksemal linnul.


Ida-Virumaal asuvas Iisaku gümnaasiumis loodusteadusi õpetav Reiman selgitas, et sattus üle-eelmisel nädalavahetusel Palmses toimunud putukapüüdjate koolitusele ja kuna seal tärkas tal selle hobi vastu huvi, siis võttis ta osa ka Simisalu kahepäevasest koolitusest.
Reiman tunnistas, et Simisalus putukaid püüdes oli tema sooviks tabada üks oranž liblikas, mille nimigi pole naisele veel meelde jäänud. See soov täitus tal nädalavahetusel kiiresti, kuid rikkalikum saak ootas alles ees. «Kui olime rabas, siis keegi hüüdis, et suur kiil lendab minu poole,» selgitas Reiman.

Naine tegi liblikavõrguga kiili suunas kiire liigutuse ja suur tiivuline oligi käes.
Nii suurt kiili polnud loodusteaduste õpetaja varem näinud. Kui spetsialistid kiili nägid, siis selgus, et tegemist on Eestis haruldase kuningkiiliga. «See on ikka väga suur kiil, kelle tiivasirutus on 10,5 sentimeetrit,» lisas ta.
Haruldase kiili kättesaamine oli Reimanile nii suureks innustuseks, et kui teised püüdmise lõpetasid, siis jäi tema veel paari seltsilisega rabasse.
Reiman selgitas, et oli vahepeal ühe väiksema kiili kätte saanud, kui taas hõigati, et tema juurde lendab üks suur kiil. «Ma ei jõudnud seda väikest kiili võrgust kättegi saada ja taas oli mul õnne,» lausus ta.
Hilisemal uurimisel selgus, et seekord võrku jäänud suur tiivuline on eelmisest mõned millimeetrid väiksem, soo-tondihobu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles