Odav jäätis kallimale maitselt alla ei jää

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eestlased söövad jäätist rohkem kui naabrid lätlased või leedulased. Seega on ilmselt ka meie kulutused sellele maiuspalale suuremad. Järva Teataja võttis vaatluse alla poelettidelt leitud odavama hinnaklassi jäätised ja katsus neile hinnangu anda.

Kuna toiduainetööstuse liidu andmetel on Eestis müügil üle 300 erineva nimega jäätise, siis pole kindlasti siin välja toodud valik ammendav. Korvi sai laotud jäätised, mis maksavad vähem kui 5 krooni ja 50 senti ning mida tol päeval Paide Selverist, Maksimarketist ning Säästumarketist saada oli. Seekord jäid testist välja mahlapulgad.
Testis osalejad kinnitasid, et valitud jäätiseid tasub süüa küll, seda, et hind odavam oli, maitsest aru saada polnud.

Maksimarketi juhataja Tiiu Lunts ütles, et nemad valivad oma poodi jäätiseid igale maitsele ja rahakotile ning tema meelest pole kõige tähtsam mitte odav hind, vaid see, et jäätis oleks korralikult transporditud ja hoiustatud, et säiliks selle vorm ja kargus.
Ta nõustus, et kindlasti ei ole odavamad jäätised teistest halvemad ning ütles, et sageli on odavama hinnaga jäätiste puhul kokku hoitud kirevate ja kaunite pakendite arvelt.
Ka Järva Teataja testijad märkasid, et testitud jäätiste paberid olid tõesti kallimatega võrreldes kahvatumad ning kuigi kõik olid Eestis toodetud, ilutsesid pooltel jäätistel eestikeelsete kirjade asemel hoopis inglise- või venekeelsed.

I koht Vanillimaitseline vahvlijäätis Aurora, tootja Premia Tallinna külmhoone AS, hind Maksimarketis 5.50 krooni
Tavaline ja lihtne. See on hea siis, kui on vaja puhkust tugevatest maitseainetehunnikutest; liiga magus ja sulas kahtlaselt kiiresti; igatpidi «Harju keskmine» jäätis, nii oma maitseomadustelt kui ka välimuselt. Vahvel veidi nätske ja teiste kandidaatidega võrreldes tavaline, ornamentikat ka pole; oma ja hää; magus; keskmine tavaline jäätis. Kõlbab süüa, aga mingit maitseelamust ei paku; täitsa korralik jäätis.
II koht Vanillijäätis Salto, tootja AS Balbiino, hind Selveris 3.10 krooni

Tundub Auroraga hästi sarnane, kuid natukene odavam maitse. Oleks nagu rasvasem; hea vanilli maitse, mingi moosiga oleks veelgi parem; mahe vanillijäätis, mis välimuselt meenutab Aurorat, välja arvatud muidugi tops, mis paistab Jeppiga sarnasesse sarja kuuluvat; tavaline koorekas, hea; mõnusa maitsega; palju maitsvam kui Aurora.
III koht Selveri vanilliplombiir glasuuris, toodetud Eestis A-Selver AS tellimuse, hind Selveris 5.30 krooni
Võrreldes Stariga kindlasti parem, glasuur on hea. Paraku on pulgajäätist väga kuuma ilmaga halvem süüa, see sulab ja võib määrida; klassikaline, šokolaad oli mõnusalt mõrkjas; liialt magusavõitu; maitsetu.

4. koht Pohlatäidisega vanilliplombiir Jänks, tootja AS Maag piimatööstus, hind Maksimarketis 5.50 krooni
Kui jäätise sisse on juba moos pandud, siis võiks seda seal ikka olla ka, mitte ainult narritada. See tekitab pettumust, ebatraditsiooniline pruunikas vahvel ka ei maitse; pruun vahvlitops on tore, aga ei maitse mulle. Moos on päris mõnus; mõnusalt suured moositükid, ei kao jäätise sisse ära; pruun vahvel on hea, moos on küll sees, aga eriti maitset ei anna; vahvlijäätistest kõige parem; vanill ja moos lähevad maitselt hästi kokku, vahvel on kõige kenam; vahvel on hea.

5. koht Säästu šokolaadi-koorejäätis vahvlitopsis, valmistatud ETK tellimusel, hind Maksimarketis 2.90 krooni
Vahvel on nätske; väga hea šokolaadijäätis, maitses šokolaadiliselt ja ei olnud tehislik; maitse on hea, samas tundub välimuselt kõige odavam, kakao maitse liiga tugev; tugeva šokolaadimaitsega; liiga magus.
6. koht Star, tootja AS Balbiino, hind Säästumarketis 4.50 krooni

Tundub pehmema koostisega kui vahvlitopsid, natuke selle moodi, mida suurtes kaubandus­keskustes pehme jäätise nime all müüakse. Huuled lähevad rasvaseks, ilmselt glasuurist; ei mingit emotsiooni. Jäätis nagu jäätis ikka; kreemjas, hästi magus; šokolaadiümbrisega, liiga magus; suure hulga vahviljäätiste kõrval meeldiv vaheldus; suvaline jäätis, ei tekitanud mingeid emotsioone.

7. koht Maasikamaitseline vahvlijäätis Jeppi, tootja AS Maag piimatööstus, hind Maksimarketis 3.50 krooni
See meeldib mulle väga. Ei ole liiga magus, on pigem hapukas, aga hea maitsega. Küll roosat värvi, ent maitse ei ole üldse keemiline; mõnus koorene, kuid ma ei oska öelda, mis maitsega see on; roosa, imal, eriti ei taha; maasikaroosa värv, aga mitte maitse; ilus erkroosa, aga maitseb pea sama, mis Auroragi. Vahvel on välimuselt ilus, aga värv liiga hele. Liiga imal, mõnus maasika maitse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles