Jooksjad soovisid kogeda Balti keti aegset ühtsustunnet

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti keti 20. aastapäeval sündis Balti ühisjooks.
Balti keti 20. aastapäeval sündis Balti ühisjooks. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Laupäeval kell 13 Tallinnast alanud teatejooks Balti keti 20. aastapäeva tähistamiseks, mis kulges mööda ajaloolist keti marsruuti, läbis ka Järvamaad. Vahetustega joostes läbiti 212kilomeetrine tee Tallinnast Läti piirini.

Seal kohtuti ööl vastu pühapäeva Läti jooksjatega, kellele anti Tallinnast kaasa toodud vabaduse sõnum. Teatejooks jätkus Riia vabadussamba juurde, kus kohtutakse Leedust startinud jooksjatega.

Jooksu tempot (valges üks kilomeeter nelja minutiga, pimedas kuue minutiga) aitasid hoida viis Eesti Orienteerumisliidu sportlast. Järvamaa orienteerujatest alustas Türilt jooksu Erki Pellja ja Urmo Liblik. Raplast Türini aitas järvalastest jooksu graafikus hoida Kristjan Trossmann.

Jooksuga said liituda kõik huvilised. Türilt alustas koos orienteerujatega teekonda kümmekond inimest. Kokku osales Eestis teatejooksus ligi tuhat inimest. Kõige rohkem inimesi pani end jooksule kirja Lätis, kus oli osalejaid ligi 13 000. 

Balti keti aastapäeva tähistamiseks olid jooksudressid selga pannud ka Türi vallast pärit kaksikõed Gea ja Dea Veeremäe, kes Balti keti toimumise ajal olid nelja ja poole aastased. Ajaloolisest sündmusest said nemad osa tollal hoopis Raplamaal Hagudi lähedal. Meelde on jäänud see, et ketti oli tulnud seisma pool suguvõsast ning oli kuulda muusikat. Teatejooksus otsustasidki kaksikõed osaleda seepärast, et veel kord läbi elada 20 aasta tagust tunnet.

Teatejooksu finiš on pühapäeval kell 20 Riias Vabadussamba juures. Jooksu lõpuüritusel osaleb ka Läti president Valdis Zatlers.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles