Mõisas avastati kommunismi sümbolite peidupaik

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaarel Aluoja

Teist õppeaastat kestavad Laupa mõisakoolis ennistustööd. Kooli direktor Kaarel Aluoja märkis, et niikaua, kuni jagub mõisahoone põrandate ja seinte lammutust, jagub ka üllatusi.

Nii tõid remondimehed läinud kolmapäeval Aluoja kätte üle poole sajandi vana paraadpildi toonasest Nõukogude Liidu kommunistliku partei keskkomitee esimesest sekretärist ja ministrite nõukogu esimehest Nikita Sergejevitš Hruštšovist. «Lenini pilte rippus kõikjal, Stalinist on neid vähem alles,» lausus ta. «Seda, et ühes koolimajas rippus 1960ndatel kompartei peasekretäri pilt, kuulen-näen esimest korda – see oli ikka ülim püüdlikkus.»

Aluoja lubas panna pildi vaadata kooli valmivasse muuseumi.
Raamitud foto leidis kunagi õpetajatele elukorteriks ehitatud ruumi laudseina tagant Pärnu REVi ehitustööline Tiit Heinloo (pildil). Tema  ütlust mööda oli pilt peidus räästa alla laotud vanade katusekivide all. Samas oli ka pleekinud ja auklik Eesti NSV lipp.

Nõukogudeaegsed asjad pole Laupal ainsad üllatused. Samas teisel korrusel asuva ruumi laudpõranda alt saepurust kaevas kooli majandusjuhataja Peeter Sergejev välja hunniku sajandivanuseid ahjukive, kipsdekoori tükke ja keraamilisi plaate, tsaariaegsed kirjad peal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles