Helkur päästab elu ja säästab trahvist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vennad Mattias (vasakul) ja Indrek Mihkelson näitavad koolist koju jalutades endale teed taskulambiga, mis on lisaks helkurile hea vahend, et ennast autojuhile nähtavaks teha.
Vennad Mattias (vasakul) ja Indrek Mihkelson näitavad koolist koju jalutades endale teed taskulambiga, mis on lisaks helkurile hea vahend, et ennast autojuhile nähtavaks teha. Foto: Kristo Kivisoo

Sügis- ja talveõhtutel on pimedatel teedel jalakäija suur sõber helkur, mis inimest liikluses nähtaval hoides võib kinkida elu ja päästab kandjat kuni 6000kroonisest trahvist.

Kui 12aastane Mattias ja tema 15aastane vend Indrek Mihkelson Koeru muusikakoolist pärast tunde koju lähevad, valitseb õues pilkane pimedus.

Poiste päev on sageli nii pikk, et koolibussile nad ei jõua, seepärast sõidavad nad liinibussiga kodule lähimasse peatusse Vao külla. Kui juhtub, et kodustest keegi autoga vastu tulla ei saa, tuleb kolm kilomeetrit vantsida. «Kui lampi pole, pole praegusel ajal küll mitte midagi näha,» ütles Indrek.

Ilma lambita ei näe
Nii jalutavadki Mattias ja Indrek tavaliselt taskulampide valgel, kui see koju ununeb, on mobiiltelefon nad hädast välja aidanud.

Lisaks lampidele kannavad poisid helkurit. Indrek ütles, et helkurist on kindlasti kasu. «Kui autod vastu tulevad,  võetakse kaugtuled ikka maha,» selgitas ta..

Indreku ja Mattiase ema Maret Mihkelson ütles, et pere on maal elamise ja pimedusega harjunud ning selle pärast, et poisid kottpimedas õhtuti koju jalutavad, ema süda valutanud pole. «Ainult ratastega ma neil pimedas sõita ei luba, see on ikka liiga ohtlik,» lisas ta.

Paide politseijaoskonna korrakaitsetalituse juhtivkonstaabel Üllar Kütt ütles, et helkurit tuleb kanda selle pärast, et ellu jääda. «Inimene arvab, et on autotulede valguses hästi nähtav, aga tegelikult ei ole, sest teeääred on mustad ja vastutulev auto võib juhti pimestada ning inimene ei paista silma,» selgitas ta.

Kui inimene kannab tumedaid rõivaid, on tema nähtavus veelgi halvem. Siiski ei päästa Küti ütlust mööda ka ainult heledate rõivaste kandmine, sest valge lume taustal eristub jalakäija ikkagi halvasti.

Parim on helkurvest
Kütt soovitas kanda helkurit nähtaval kohal. «Oluline on, et helkur liiguks, mistõttu  kinnitage see paremale küljele põlvekõrgusele,» täpsustas ta.  
Liikudes hakkab helkur pöörlema ja keerlema ning autojuht näeb vilkumist. «Kui on seisev helkiv asi,  paistab see välja nagu post tee ääres,» lisas Kütt.

Ka süüdatud laternad on enda nähtavaks tegemiseks head, kuid kõige paremaks hindas Kütt helkurvesti. «Jalgratturitele ja väikestele lastele on helkurvestid ideaalsed,» sõnas ta.

Helkurit mitte kandes ei riski inimene üksnes õnnetuse, vaid ka suure trahvisummaga.

Liikluseeskirja sätete järgi on jalakäija kohustatud halva nähtavuse korral või pimedas kõnniteeta ja valgustamata teel kasutama helkurit või süüdatud laternat. Nende puudumisel võib kainele inimesele teha trahvi kuni 3000 ja purjus inimesele kuni 6000 krooni.

Kütt ütles, et kui veel mõni aasta tagasi  politseinikud pigem hoiatasid, siis nüüd kirjutavad välja trahvikviitungi. «Jälgime helkurite kandmist hoolega ja võib öelda, et Järvamaal igal ööpäeval keegi ikka karistada saab,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles