Hindajad märkasid tulevasi moeloojaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«R. K. M.»
«R. K. M.» Foto: Andrus Eesmaa

Esimesel Järvamaa koolinoorte moeetendusel «Isemoodi 2005» võistlesid seitsme kooli õpilaste kakskümmend moekollektsiooni, mis annab lootust uut tava luua.

Türi kultuurimaja saal oli reede õhtul sõna otseses mõttes puupüsti täis, sest ligi kolmesajale moehuvilisele ei jagunud istekohti.

«Suurepärane!» võttis esimese moeetenduse kokku hindajate juht, Eesti kunstiakadeemia kolmanda kursuse moetudeng Britt Samoson. «Head emotsioonid, positiivne õhkkond. Kui kutsutakse, olen valmis jälle tulema.»

Õmblemine on õpitav

Samoson tunnistas, et tema kodukoolis Tallinna Nõmme gümnaasiumis küll sääraseid moevõistlusi ei peetud. «Tegin ise lihtsalt naljakaid asju ega julgenud loota, et üldse moodi õppima pääsen,» ütles ta.

Seda enam on Samosoni meelest hea nii noorena esimene kogemus saada, oma kollektsiooni näidata, võistelda ja võidurõõmu tunda.

Samoson väitis, et kokku 20 võistlustööd raske hinnata ja pingeritta panna polnud. «Tase oli erinev. Kui on ikka korralikult tehtud rõivad, paneb see vaatama ja ka punkte andma,» lausus ta.

Hiljem rääks Samoson tüdrukutega ja uuris asju lähemalt. «Õmblemine on õppimise asi, kuid paistis välja, kes oli rohkem vaeva näinud,» ütles ta.

Samosoni meelest on tähtis ka publikus väikese etendusega emotsioone tekitada. «Mood on paljuski emotsioonikunst. Mõni kollektsioon lihtsalt mõjus publikule,» selgitas ta.

Noorem rühm hindajates erimeelsusi ei tekitanud. Õigem oleks küll öelda, et järjekord polegi tähtis – võrdselt, kuid omamoodi head olid kõik auhinnatööd.

«Näiteks kolmanda koha kollektsioon «Ma usun ilu võimalikusesse» – ilus ja õnnestunud. Erines selgesti teistest: kui teised kepslesid laval, oli see rahulik, valge, mahe lähenemine, sädelev, jäine talv. Mõjus mõnusa komplektina ja muusikavalik oli õige,» selgitas Samoson. «Sel tüdrukul on tahtmist alaga tegeleda. Õnn kaasa!»

Tema lemmik oli «Lipsumaania» – hea idee ja õmblus, omamoodi värvilahendus, mis mõjus teiste värviliste komplektide taustal värskelt.

«R. K. M.» üllatas lihtsate rõivaste ja hea šõuga. «Märkimist väärib ka täppe ja kolmnurki täis «Mummikolminurki», hästi armas,» lisas Samoson.

Samoson soovitas moeloomingut mitte liialt tõsiselt võtta. «Vahel on lahe naljagi teha. Mulle meeldis vanema astme «Barbie» maailm: roosasse tülli mähitud tüdrukud,» lausus ta.

Vanema astme parimad jäid esikohta jagama. ««Karri» komplekti uurisin kohe lähemalt: oli keerukaid kohti, millest oli edukalt välja tuldud. Selle autoril on head eeldused, hea tunnetus,» märkis Samoson.

«Karriga» ühele pulgale jäi Paide ühisgümnaasiumi neiude pesukollektsioon «Öös on asju».  «Hästi tehtud, kõik asjad, värvid ja materjalid klappisid. Pluss oli ka kollektsiooni suurus,» põhjendas Samoson. «Kolme asjaga suurt lava ei täida ja publikut ei köida.»
Ka kiitis ta kava saatnud muusikat ja head modellivalikut.

Kolmanda koha pälvinud «Inglite armee» puhul kahtles Samoson, kas ta sellele mitte liiga vähe punkte ei andnud, ja pakkus, et autor võiks olla tulevane tekstiilikunstnik.

Muusika andis mõtte

Nooremas vanuserühmas kolmanda koha noppinud Paide ühisgümnaasiumi VIIa klassi tüdruk Liina Kuuse kava «Ma usun ilu võimalikusesse» erines teistest rahu, karguse ja värvivaliku poolest.

Liina tunnistas, et esmalt oli hoopis muusika ja sellest tuli kava: valge, sinine ja hõbedane. «Mulle meeldib põhjamaine stiil, seda kollektsiooni tehes mõtlesin just talvele, jääle ja lumele,» selgitas ta.

Esmalt sündisid kavandid, siis valis ta modellid selle järgi, milline rõivas kellelegi sobib. Õmmelda pole Liina meelest eriti raske. Oma vaimusilmas nägi ta rõivaste juurde ka kohe naljakaid peakatteid.

Moevõistlusel osaleda oli Liinal teine kord. «Oma kooli võistluse ma võitsin,» ütles ta ja kinnitas, et tahab kindlasti minna moodi õppima.

Paide gümnaasiumi huvijuht Ülle Müller ütles, et kui teistes koolides on moevõistlused vana tava, oli nende koolis üritus alles teist aastat.

Koolivoorust edasi Türile otsustati saata kolm komplekti, millest kaks tõid sealt auhinna: Jaanika Aasa «R. K. M» pälvis nooremas vanuserühmas teise koha ja publiku preemia; Kerli Saare «Karri» jäi vanemas rühmas esikohta jagama.

Järgmisel aastal tuleb uus moevõistlus

Koolinoorte moevõistluse üks korraldaja, Paide ühisgümnaasiumi käsitööõpetaja Kristi Teder tunnistas, et nende koolis on tõepoolest moevõistlusi peetud üle kümne aasta.

Nüüd võtsid nad teise moeentusiasti, Türi majandusgümnaasiumi käsitööõpetaja Anu Pingiga kätte ja kutsusid moodi looma kõiki Järvamaa koole. «Tore, et Imavere ja Albu põhikool, küll väikese argusega, välja tulid,» ütles ta.

Tederi ütlust mööda on õnneks möödas kilekoti ja ajalehe aeg võistlusrõivastes. «Samm edasi on, et asjale läheneti tehnoloogiliselt, mõeldi ka lõigetele. Ja kleit on tagasi,» rõõmustas ta. «Sõna «kleit» hakkas vahepeal kaduma. Aga näiteks Klaudia Tiitsmaa «Pealinna tüdrukute» kleitidega mine või kohe tänavale.»

Modellidele pani Teder südamele rohkem naeratada. Ühes oli Teder kindel: järgmisel aastal tuleb moevõistlus taas.

TEAVE
Järvamaa koolinoorte moeetenduse «Isemoodi 2005» võitjad
VI – IX klass
I «Lipsumaania» – Tiina Tupits, TMG VII kl
II «R. K. M.» – Jaanika Aasa, PG VIII kl
III «Ma usun ilu võimalikusesse» – Liina Kuuse, PÜG VII kl
Eripreemiad: «Teen Spirit» – Heli Veliste, Terje Touart, PÜG IX kl; «Mummikolminurki» – Tähti Salla, Piret Raudsepp TMG VII kl
Parimad modellid: Liina Talts (PÜG) ja Kaisa Linno (TMG)

X – XII klass
I – II «Karri» – Kerli Saar, PG XI kl; «Öös on asju – Fondant» – Kadi Kriit, Piret Virkoja, Marit Raidvere, PÜG IX–X kl
III «Inglite armee» – Karin Luuk, TMG XII kl
Parimad modellid: Käty Metusala ja Rene Virks (PÜG)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles