Linnavalitsus kinkis vaegnägijale arvuti

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paidelane Mart Olema näitab linnapea Heli Suvile pimedate raamatut ja loodab, et saab kingitud arvutile lisaks printeri, mis oskab samasugust teksti trükkida.
Paidelane Mart Olema näitab linnapea Heli Suvile pimedate raamatut ja loodab, et saab kingitud arvutile lisaks printeri, mis oskab samasugust teksti trükkida. Foto: Tiit Reinberg

Paide linnapea Heli Suvi andis eile arvuti pimedale paidelasele Mart Olemale, kel on nüüd võimalus välismaailmaga suhelda ja endale elatist teenida.

Mart Olema (51) eile veel arvutiga tutvust teha ei saanud, sest ootab programmi, mis hakkab talle monitoriekraanile ilmuvat teksti ette lugema. «Kuidas see kõik tööle hakkab, ei oska praegu öeldagi, see on minule täiesti uus asi,» sõnas ta.

Täna hommikul sõidab Olema Tallinna kursustele, kus hakkab õppima tööd nägemispuudega inimestele mõeldud arvutiga.

Iga võimalus tuleb ära kasutada

Kolmkümmend aastat tagasi nägemise kaotanud Olema tunnistas, et arvuti kasutus on tema elus tähtis samm edasi, selle ettevõtmise ees on tal aukartustki. «Võib–olla ma ei saagi hakkama, aga proovin kindlasti, muidu hakkan ennast süüdistama, et võimalusele selja pöörasin,» arutles ta.

Olema loodab, et arvutiõpe pole keerulisem kui pillimäng, näiteks klaveri– ja akordionimäng on tal juba selge.

Arvuti võimalustest on Olema palju kuulnud ja usub, et kui aparaadi tööle saab, istub vähemalt esialgu suure osa ajast selle taga. «Olen kuulnud tasuta telefonist Skypest, tahaksin sedagi proovida,» sõnas ta.

Olema lubas, et nii pea, kui on arvutiga sina peal, hakkab otsima tööd, mida on võimalik kodus teha. «Nägemispuudega inimestel on tööd palju vähemaks jäänud, ehk on arvutitest nüüd abi,» sõnas ta.

Et niisugused eriarvutid on kallid, võivad Olema meelest seda endale lubada vähesed. «Paides minu teada rohkem selliseid polegi,» lisas ta.

Linnapea Heli Suvi küsis Olemalt talle arvutit andes, kas Paide on pimedale inimesele sõbralik koht.

Halva poolelt ei osanud Olema nimetada rohkem, kuid ükskord andis müüja talle poes vähem raha tagasi. «Nüüd müüjad juba tunnevad mind ja annavad mulle raha alati kätte, mitte ei pane seda letile,» lausus ta.

Olema selgitas, et üksi ta tänavail ei jaluta, ikka koos abikaasa või mõne tuttavaga. «Kui homme (täna – toim) Tallinna lähen, tuleb tuttav bussijaama vastu ja viib mu kursuse kohta,» sõnas ta.

Mees küsis kala asemel õnge

Heli Suvi ütles, et linnavalitsus otsustas Olema arvutiostu toetada, sest sellest on edaspidi ka teistele nägemispuudega inimestele kasu. «Olema teeb need asjad endale nüüd selgeks ja võib hiljem teisi aidata,» ütles ta.

Suvi kiitis Olemat, kes ei tulnud linnavalitsusse mitte toetust küsima, vaid selgitas, et arvutist võib kujuneda tema töövahend. «Siia sobib hästi kala ja õnge jutt. Olema ei küsinudki kala, vaid õnge, et kala püüda,» lisas ta.

Suvi lootis, et samasuguse arvuti võib edaspidi endale saada ka puuetega inimeste koda. Ta lisas, et linnavalitsus on aidanud puudega inimestel ka ratastooli ja kuuldeaparaati osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles