Järvalased laulsid võidukalt

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris võitsid Türi gümnaasiumi noormehed Jürgen Villem (vasakult), Kuldar Schüts ja Mikk Dede Paide gümnaasiumis Järvamaa koolinoorte vokaalansamblite ülevaatuse.
Veebruaris võitsid Türi gümnaasiumi noormehed Jürgen Villem (vasakult), Kuldar Schüts ja Mikk Dede Paide gümnaasiumis Järvamaa koolinoorte vokaalansamblite ülevaatuse. Foto: Andrus Eesmaa

Nädalavahetusel Jõgevalt Alo Mattiiseni üle–eestiliselt vokaalansamblite võistluselt tõid järvalased koju viis laureaaditiitlit ja kolm eripreemiat, sealhulgas pärjati Türi gümnaasiumi meesansambel üldvõitjaks.

Türilt käis Jõgeval kuus ansamblit, kellest nelja saatis edu. Peaauhinna võitnud Türi gümnaasiumi meesansambli juhendaja Tiiu Schüts lausus, et sisimas lootis ta võitu, sest ansambel esines Alo Mattiise­ni võistlusel viimast korda. «See on ilus kroon, nad on seda väärt,» ütles ta. «Eks me olnud ka kolmel eelmisel aastal lähedal üldvõidule.»

Nimi jääb ajalukku

Schüts täpsustas, et kevadel lõpetavad Mikk Dede, Kuldar Schüts ja Jürgen Villem keskkooli, seega järgmisel aastal enam osaleda ei saa. «Nüüd tuleb neil täiega mõelda kooli lõpetamisele,» märkis ta.

Schüts sõnas, et ansambliga käib töö aasta ringi, aga konkursiks hakkas ta valmistuma tõsisemalt poolteist kuud tagasi. «Kuid hea tulemus ei ole vaid mõne kuu harjutamise tulemus, see on ikkagi aastatepikkuse töö vili,» lisas ta.

Schütsi meelest paistsid teisedki Järvamaa ansamblid silma. «Mina rõõmustan kõigi Järvamaa ansamblite tulemuste üle,» lisas ta.

Mikk Dede lausus, et tunne on meeletult hea. «Iga kord oleme napilt alla jäänud, nüüd siis tuli võit,» sõnas ta.

Dede lisas, et kindlasti on võidus suur osa juhendajal. «Ta näiteks kas või ohverdab oma palga ja muidugi ka hinge,» märkis ta.

Kuldar Schüts lausus, et ansambel läks Jõgevale võidulootusega, kuid ikkagi oli üldvõitu pälvida ootamatu.

«Grand prixi tähendab, et meie nimi jääb ajalukku,» ütles ta. «Erinevaid aastaid võrreldakse ikka üldvõitjate järgi.»

Schüts lisas, et ettevalmistuseks jäi isegi vähe aega, sest näiteks nädal enne polnud Mikku kooliski. «Eks me Jõgeval üks päev enne võistlust tegime tööd,» tunnistas ta.

Schüts ütles veel, et kuigi nad enam Jõgevale minna ei saa, on võimalik, et koostöö jätkub. «Oleme nii pikka aega koos laulnud, hääled sobivad,» põhjendas ta.

Neidude hääles helises kelluke

Türi kultuurimaja poisteansambel Poissmehed pälvis IV – V klasside arvestuses kolmanda koha ja neidude ansambel MS Veetoru V X – XII klasside rühmas esikoha.

Eripreemia läks kultuurimaja poisteansambli lauljale Kaarel Orumägile parima eesti keele häälduse eest.

Mõlema ansambli juhendaja Tea Saar lausus, et nii häid kohti ta ei lootnud. «Muidugi oleme väga õnnelikud!» ütles ta. «Kunagi ei tea, kuidas läheb, seekord oli üks laps haige ja ma ei saanud kõiki esinejaid näha, seda suurem oli hiljem üllatus.»

Saar pani tähele, et nii palju oli seekord poisteansambleid. Märkimisväärne oli tema meelest ka, et kuigi anti välja ainult seitse eripreemiat, pälvisid neist kolm Türi lauljad.

Žürii liige helilooja Priit Pajusaar ütles, et tema hindab Alo Mattiiseni lauluvõistluse taset kõrgeks. Tema meelest hiilgas Türi gümnaasiumi meesansambel professionaalsusega. «Need kolm noormeest kõlasid võimsalt, nad on ääretult musikaalsed,» lausus ta.

Samuti jagus Pajusaarel kiidusõnu Türi kultuurimaja neidudeansamblile MS Veetoru V. «Kohati oli nende laul habras, nagu kellukesed heliseksid tüdrukute häältes,» põhjendas ta. «Neil oli targalt valitud repertuaar.»

Kui eelmiste aastatega võrrelda, oli Pajusaare meelest parimad esitused tasemelt sama head. «Aga üldiselt on häid esitusi vähem,» lisas ta.

TEAVE

Parimad järvalased Alo Mattiiseni üle–eestiliselt vokaalansamblite võistlusel

Laureaadid 2006:

Üldvõitja: Türi gümnaasiumi meesansambel, juhendaja Tiiu Schüts

IV – V kl: III Türi kultuurimaja poisteansambel Poissmehed, juhendaja Tea Saar.

VIII – IX kl: III Paide gümnaasiumi segaansambel, juhendaja Anne Toomistu.

X – XII kl neidudeansamblid: I Türi kultuurimaja neidudeansambel MS Veetoru V, juhendaja Tea Saar.

X – XII kl meesansamblid: III Paide ühisgümnaasiumi meesansambel, juhendaja Tiina Kivimäe.

Eripreemiad: parima eesti keele häälduse eest – Kaarel Orumägi (Türi kultuurimaja poisteansambel Poissmehed); vaimuka teksti eest – Türi kultuurimaja segaansambel, juhendaja Ave Miir; parima seade eest – neidudeansambel MS Veetoru V.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles