Noortemood nõudis ohvriks uneaega

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Edevuse laat» – Sandra Allemann Türi majandusgümnaasiumist.
«Edevuse laat» – Sandra Allemann Türi majandusgümnaasiumist. Foto: Andrus Eesmaa

Nõtked modellid laval, seljas kirjud ja täpilised rõivad, suled ja lipsud, lilled ja liblikad, paberseelikud, kilekottpüksid, vähe õhku, vali muusika iseloomustas Järvamaa moešõud «Isemoodi 2006».

Reede õhtul oli Türi kultuurimaja moehuvilisi noori täis. Saaliukstel piidlesid kohe–kohe lavale silkavad modellid nii kaua kui võimalik konkurentide esinemist. Otse loomulikult polnud saalis enam ühtegi vaba istekohta ja varsti õhkugi.

Poolteise tunniga näitas seitse Järvamaa kooli kokku 16 kollektsiooni, mis olid alates muusikast ja liikumisest kuni modelli kõrvarõngasteni viimseni läbi mõeldud.

Lavalt nägi paberist tulevikurõivaid ja keskkonnasäästlikke kilekottrõivaid. Üht kollektsiooni oli innustanud lill, teine alustas etendust õudust tekitava uksekriginaga ja laval liikusid surmtõsised modellid.

Üks looja oli rõivastele peale õmmelnud suled, teine oli sidunud palja ülakehaga noormeestele kaela lipsu, neiu ülinappidel pükstel ilutses valge liblikas.

Moerõivas sünnib töö ja vaevaga

Noorema vanuserühma võitja Jaanika Aasa Paide gümnaasiumi IX klassist ütles, et nägi kollektsiooniga päris palju vaeva.«Õmblesin selle küll poolteise nädalaga, kuid siis ka ööd ja päevad,» lausus ta. «Olin koolis nii väsinud ja uimane.»

Jaanika märkis, et palju aega võttis pusletükkide katmine riidega. Neid kasutas ta käekotil, rõivastel ja kõrvarõngastel. «Kollektsiooni idee tuli siis, kui koristasin kappi ja jäin mõtlema, mida teha vanade pusledega,» lausus ta.

Vanemas vanuserühmas võitis esikoha Sandra Allemann Türi majandusgümnaasiumi XI klassist kollektsiooniga «Edevuse laat», kus ta oli kasutanud peamiselt punast ja rõõmsavärvilist triipudega riiet. «Ma ühe korra olen võitnud ja siis oli väga hea tunne,» ütles ta. «Lootsin küll ja tahtsin seda võitu, aga millestki ei saanud kindel olla, sest konkurendid olid ka kõvad.»

Sandra lausus, et rõivaid õmbles ta umbes kuu aega üksinda nädalavahetustel, kellegi abi ei kasutanud.

Idee tuli tal iseenesest koos riidega.

Sandra lisas, et nooremas vanuserühmas oli mitu tugevat tööd. Ühena meenus talle Jaanika Aasa «Trendium», mis võitiski esikoha.

Paide gümnaasiumi abiturient Karita Rikk võitis vanemas vanuserühmas teise koha kollektsiooniga «Julge teistest erineda», kus modellid kõndisid laval läikivas lillas ja punases.

Lisaks neile üks rohelises pluusis ja pükstes modell. «Selle taga oli hästi palju tööd ja vaeva,» ütles ta. «Algul mõtlesin üldse, et ma ei tee seda kollektsiooni, aga siis tegin ühe rohelise pluusi ja teisi asju hakkasin tegema detsembris, ühe topi kudumiseks läks hästi kaua aega.»

Karita ütles, et ehete peale tuli ta alles viis päeva tagasi. «Minu meelest oli see hea idee,» märkis ta.

Karita sõnas, et ideid saab ta unenägudest, näiteks seekordset liikumist nägi ta unes.

Kuigi kogu töö on Karita teinud üksinda, on suureks abiks siiski talle ema. «Tema on selline hea kritiseerija,» lisas ta.

Pärast kooli lõpetamist loodabki Karita minna edasi õppima midagi moega seotud, näiteks õmblemist.

Žürii liige, Eesti modelliagentuuri omanik Katrin Rannaväli lausus, et tema meelest oli noorte tase hea. «Kunagi ei olnud ERKIski nii tugevad etendused,» märkis ta.

Rannaväli lausus, et tema meelest oli Jaanika Aasa kollektsioon «Trendium» teistest peajagu üle. «Hea liikumine, ühtne kollektsioon,» põhjendas ta.

Vanemas vanuserühmas kiitis ta Sandra Allemanni materjali kasutust.

Modellid oli Rannaväli meelest tublid. «Nad on nii noored ja tahtmist täis,» sõnas ta. Kaks uut nägu leidis Rannaväli ka enda agentuurile. «Ühe leidsin lavalt ja teise saalist, ta tuli mulle trepil vastu,» selgitas ta.

Maakool üllatas tikandiga

Paide gümnaasiumil oli nädal enne üritust oma moešõu. Huvijuht Ülle Müller ütles, et rebimine oli tihe. Nüüd osales neli kollektsiooni ka Järvamaal koolinoorte moeetendusel. «Nad said kindluse sisse oma koolis, on näha, et mõni on täiendanud nädalaga oma kollektsiooni,» lausus ta.

Paide gümnaasiumi käsitööõpetaja Pirjo Aer ütles, et vaatajad ei pruugi arugi saada, kui palju vaeva on noored moekunstnikud kollektsiooniga näinud. «Võib olla igaüks ei oskagi vaadata, et nad on kõrvarõngaid teinud ja kaelaehteid ja peapaelu kudunud. Selles mõttes on kohutav töö tehtud,» lausus ta.

Aer lisas, et tüdrukud õmblevad ju igal ajal. «Tõesti, tunni ajal ja vahetundides ja pärast koolipäeva,» märkis ta.

Aer lausus, et Jaanika Aasa kaasas peaaegu kogu klassi, et töö valmis saada.

Aer sõnas, et mitmete kollektsioonide juures oli näha head tööd. «Türi majandusgümnaasiumi vanema vanuseastme kollektsioon oli hästi välja õmmeldud,» ütles ta.

Aeru meelest oli huvitav ka Aravete keskkooli kollektsioon, kus olid ühendatud tüll ja tikand. «Just huvitav, et selline maakool ei tulnud välja mitte lõigetega, vaid käsitööga,» lausus ta.

Ülle Müller ütles, et kiita tuleb ka vanemaid, sest tema meelest on kõigil moekunstnikel vanemate tugev toetus. «Paljudel on ju vanemad siin saaliski,» märkis ta.

Ta lisas, et korraldajatele tuleb ainult au anda, sest see on väga pop üritus.

«Isemoodi 2006» korraldaja, Türi majandusgümnaasiumi käsitööõpetaja Anu Pink lausus, et üldkokkuvõttes jäi ta moešõuga rahule. «Tegelikult oli ikka väga huvitavaid asju,» ütles ta. «Kuid võrreldes eelmise aastaga oli mõnevõrra vähem fantaasiarikkaid kollektsioone.»

Lemmikkollektsiooni Pink ei osanud öelda, kuid märkis, et päris mitmes oli huvitavaid detaile ja leide. Paide gümnaasiumi Karita Riki kollektsiooni pidas ta stiilipuhtaks.

Pingi meelest on kindlasti vajalik sellist üritust Järvamaal korraldada, et anda osalejatele võimalust end näidata.

«ISEMOODI 2006» PARIMAD:

Noorem vanuserühm:

I «Trendium» – Jaanika Aasa, Paide gümnaasium IX kl.

II «Paabulinnuna läbi elu» – Eva Pettai, Airi Pennert, Paide ühisgümnaasium IX kl.

III «Tipp ja Täpp» – Jana Raude, Paide gümnaasium VIII kl.

Vanem vanuserühm:

I «Edevuse laat» – Sandra Allemann, Türi majandusgümnaasium XI kl.

II «Julge teistest erineda» – Karita Rikk, Paide gümnaasium XII kl.

Publiku lemmik: «Fashion is Back» – Liisa Eensoo, Teevi Zeemann, Teesi Zeemann, Reelika Lehtniit, Türi gümnaasium VII kl.

Parimad modellid: Reelika Lehtniit, Türi gümnaasium VII klass, Ulla Väljaste, Tallinna kunstigümnaasium VII klass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles