Järjekindel töö päästab kaotusevalust

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Dede meelest pole võistlustel head kohad tulnud lihtsalt, selle taga seisab kümme aastat kõva tööd ja järjekindlat harjutamist.
Mikk Dede meelest pole võistlustel head kohad tulnud lihtsalt, selle taga seisab kümme aastat kõva tööd ja järjekindlat harjutamist. Foto: Andrus Eesmaa

Kuigi Türi gümnaasiumi abiturient Mikk Dede (19) on ligi 40 lauluvõistlusest enamikul jõudnud esikolmikusse, seisab edu taga mitte ainult andekus, vaid töö, mida ta on teinud kümme aastat.

Ega Mikk oskagi täpselt öelda, kui palju on võistlusi olnud, kuid neljakümne kanti peaks neid jääma.

Üks on kindel: esimesed olid lasteaias ja viimane alles nüüd aprillis, kus Mikk pistis rinda klassikalise laulu rahvusvahelisel võistlusel.

Sealt tõi ta oma vanuserühmas koju kolmanda koha, selja taha jäid isegi juba kõrgkoolis õppivad klassikalise laulu tudengid.

Jagab auhinnad perekonnale

Kaheksa aastat Miku lauluõpetaja olnud Tiiu Schüts nimetas Mikku tema Türi gümnaasiumis töötatud 33 aasta kõige andekamaks ja edukamaks laulupoisiks.

Schütsil oli naljaka seigana meeles, kuidas Mikk sai oma esimese esikoha üle–eestilisel võistlusel.

Juhtus see 1999. aastal I vabariiklikul poistelaulu võistlusel. Schütsil polnud sellest võistlusest aimugi, sest juhend saadeti ainult poistekooride dirigentidele.

Et Mikk laulis Eesti meestelaulu seltsi poistekooris, soovitas dirigent Hirvo Surva Mikul kindlasti kohale minna lõppvooru, kuigi ta polnud eelvoorus osalenud.

Mikk sõitiski võistluspäeval Tallinna ja palus žüriilt luba laulda. Ta esitas poistekooris õpitud Andrew Lloyd Webberi reekviemist «Pie Jesu». «Kui küsiti, kes on tema muusikaõpetaja, ütles Mikk siiralt minu kui kooli lauluõpetaja nime,» meenutas Schüts. «Et Mikk võitis, sain mina täiesti teenimatult juhendaja auhinna, mahuka reisikoti!»

Miku auhind oli maastikujalgratas.

Teise olulisema võiduna meenus Mikule eelmise aasta lõpul «Estvocalilt» saadud parima solisti tiitel, mille auhinnareisi Kanaaridele andis ta õde Mirjamile. «Ma ei tahtnud üksinda minna, mulle ei meeldi võõrad inimesed,» selgitas ta. «Õde on seltsivam kui mina, saatsin tema.»

Järgmise olulise võiduna nimetas Mikk 2004. aasta «Laulukarusselli» esikohta. Selle auhinna, 6000 krooni väärtuses reisitšekke kinkis ta vanematele.

Miku ütlust mööda on vanemad talle suureks moraalseks – ja mis seal salata – ka rahaliseks toeks olnud.

Isa Raivo Dede meelest on Mikk pärinud lauluandegi vanematelt. Tema teeb tantsumuusikat bändis XXL, ema Eda laulab kooris.

Mikk teab, et vanaisa oli suur laulumees ja kitarrimängija ning ka ülejäänud vanaisapoolne suguvõsa on muusikalembene. «Nad tegelevad palju muusikaga, mängivad akordioni, laulavad, tantsivad,» lausus ta. «Kui umbes viis aastat tagasi nende juures Amblas tihemini käisime, oli selline tants ja trall kogu aeg.»

Veel on Miku meelest olulised üle–eestilise poistelaulu võistluse kolm esikohta, mis on toonud talle auhinnaks kolm jalgratast ja sõidu Soome tolleaegse menuka poistebändi Backstreet Boysi kontserdile.

Aga kaotused? «Meelde on jäänud ammused kaotused Mirjamile,» sõnas ta.

Kunagine õe–venna konkureerimine pole siiski nende suhtesse lõhet löönud. Mikk kinnitas, et Eesti muusika– ja teatriakadeemias koolimuusikat õppiva Mirjamiga on suhted suurepärased.

Üks kaotus meenus Mikule veel. «Kolm aastat tagasi kaotasin ka Roosna–Allikul noormeeste lauluvõistlusel türilasele Marek Metsalule, tema võitis grand prix, mina olin oma vanuserühmas esimene,» täpsustas ta.

Kohustuste tõttu jäi pooleli «Kaks takti ette»

Miku meelest pole head kohad tulnud lihtsalt, selle taga seisab kümme aastat kõva tööd ja järjekindlat harjutamist.

Ka isa Raivo kinnitas, et Miku saavutuste taga on tõsine töö. Näiteks ei haaravat Mikk koolis lennult kõike ja kodus läheb õppimisele seetõttu päris palju aega.

Ka pole klaverimäng Mikul kerge tulema ning laulmine ja laulude õppimine nõuab palju tööd.

Klaverimäng tuli Mikul pool aastat enne muusikakooli lõpetamist nii raskelt, et ta mõtles kooli pooleli jätta. «Mul oli mingi tõrge, kuidagi imelik, lihtsalt ei saanud mängida,» selgitas ta. «Pidin ühte lugu alustama kuus–seitse korda.»

Õpetaja vähendas klaverimängu koormust, Mikk lõpetas kooli ja käib nüüd seal veel edasigi.

Õppida on Mikul veel palju. «Mul on see viga, et olen liiga kinnine. Saates «Kaks takti ette» ütles Jaak Joala, et mingu ma rohkem endast välja,» arutles ta. «Mul ei ole improvisatsioonioskust, aga seda annab õppida.»

Võib–olla oleks saates «Kaks takti ette» Mikk kuulnud veel mõnegi soovituse, aga pärast esimese saate võitu loobus ta võistlemast.

Põhjuseks see, et Mikul oli poolfinaali ajal esinemine Tartu Ülikooli aastapäevaballil ning finaali ajal oli Aravete kultuurimajas Politseiorkestri ja Pirjo Levandiga kontsert. «Kõik ajalehed kirjutasid, et loobusin mingi Aravete kontserdi pärast,» lausus Mikk. «Ma ei loobunud sellest ainult ühe Aravete kontserdi pärast. Kontsert oli nii Aravetel, Paides kui ka Tallinnas.»

Mikk selgitas, et oli juba andnud lubaduse, et esineb kontsertidel. «Politseiorkestri esindaja helistas enne tuuri ja küsis, kas on vaja leping teha või võib mind usaldada. Ütlesin, et võib mind usaldada,» meenutas ta.

Mikk lausus, et võttis huumoriga seda, mida ajalehed kirjutasid tema kohta, nagu Juhan Paadami ähvardustki SL Õhtulehes, et ta ei luba enam Mikku nii lihtsalt telemaja uksest sisse. «Ma ka ei tea, mis ta on öelnud, aga SL Õhtuleht on nagu on, sealt kõike ei maksa uskuda,» lausus ta.

Miku meelest ei kaota ta midagi, kui ei saa saatesse «Kaks takti ette» või Eurovisioonile.

Tiiu Schüts sõnas, et võistluse poolelijätmine polnud Mikul kaotus. Sellest hoopis ülevam hetk oli Pirjo Levandi ja Politseiorkestri tuuri Paide kontsert, kui viimase ühislaulu ajal kogu saal püsti tõusis. «See oli saate võimalikust võidust tähtsam,» märkis ta.

Mikk on kogunud lauljana tuntust ja üha rohkem kutsutakse teda esinema. Isa Raivo tunnistas samuti, et näeb poega esinemiste ja proovide tõttu viimasel ajal kodus üha harvem.

Ka tund pärast intervjuud läks Mikk maavanema vastuvõtule esinema. Eelmisel päeval laulis ta ansambliga Paides heategevuskontserdil.

Intervjuule järgneval päeval sõitis Mikk kohe pärast kooli Tallinna Revalia kammerkoori proovi, kust jõudis koju keskööl viimase rongiga.

Laulmine nõuab ohvriks kooliaega

Kokku laulab Mikk kolmes kooris ja kahes ansamblis ning aega on tal selleks piisavalt.

Aega jagub Mikul ka koolielus kaasa lüüa. Näiteks klassipulmas täitis ta peigmehe osa. Klassijuhataja Ülle Tammela lausus, et temale jäi silma, kui hästi käitus Mikk pruudiga: oli muhe kaaslast hoidev noormees, huumorit mõistev ja südamlik.

Tammela teada peavad klassikaaslased Mikku nooreks staariks, millega Mikk nõustuda ei taha.

Miku sõber ja 12 aastat tema klassivend olnud Peteri Pajumets kinnitas, et paremat klassivenda annab otsida. «Üks populaarsemaid poisse meie klassis, oma rõõmsameelse suhtumisega muudab ka teiste halli argipäeva lõbusaks,» lausus ta.

Mikk ütles, et kõige selle kõrvalt jõuab ta kõige vähem tegeleda õppetükkidega, sest laulmise tõttu tuleb koolist tihti puududa. «Nüüd juba pean tooma puudumistõendeid, sest puudumisi on nii palju,» tunnistas ta.

Mikk lausus, et üritab siiski kevadel kooli ära lõpetada. Eksamitest on ta valinud kirjandi, võõrkeele, muusika, bioloogia ja geograafia. «Tarvis ei lähe midagi neist, aga lihtsalt tuleb viis eksamit teha,» lisas ta.

Mikk selgitas, et läheb tõenäoliselt Eesti muusika– ja teatriakadeemiasse, kus ei küsita riigieksamite tulemusi. «Üritan dirigeerimist minna õppima ja siis vaatan, mis edasi saab,» sõnas ta.

Kuid see on tulevik. Praegu on Mikk rahul eluga, millest suure osa on haaranud laulmine. Võiks isegi öelda, et ta on õnnelik.

Seda vähemalt nende kriteeriumide järgi, mida ta X klassis paberile pani, kui tuli lõpetada lause «Ma olen õnnelik kui….».

Mikk kirjutas: kui saan heita magama oma voodisse, kui pole väsimust, kui saan süüa koos perega, kui mu soovid täituvad, kui kodus on kõik korras, kui tunnen end armastatuna ja kui minust hoolitakse.

Ainukesena muudaks Mikk praegu seda, et oma voodis peab magama, sest laulmise tõttu on lihtsalt nii palju mujal saanud magada.

MIKK DEDE

Sündis 16. veebruaril 1987.

Õpib Türi gümnaasiumi XII klassis.

2004. aastal lõpetas Türi muusikakooli klaveri erialal.

Olulisemad kohad lauluvõistlustel Miku hinnangul:

2004 «Laulukarusselli» võit,

2005 «Estvocali» parim solist,

1999, 2003, 2005 üle–eestilise poistelaulu võistluse esikohad,

2006 III koht rahvusvahelisel laste ja noorte akadeemilise vokaali võistlusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles