Rongipeatus rõõmus­ta­b Taikse küla inimesi

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Türi valla Taikse küla inimeste ammune oma rongijaama unistus täitus laupäeval, mil rong peatus Eestis ainulaadse puuperrooni ääres ja sõidutas esimesed taikselased Türile.

Taikse elanik Ülle Koppel ütles, et tema on elanud Taiksest 1978. aastast ja rongijaama on inimesed igatsenud kaua, selle tarvis allkirjugi kogunud.

Rongi tervitas akordion

Nüüd, kui perroon on lõpuks valmis ja laupäeva hommikul rong esimest korda peatus, pidasid taikselased seda niivõrd oluliseks sündmuseks, et läksid hommikul rongi tervitama.

Koppel ütles, et akordion mängis, inimesed kõndisid perroonil, laulsid Gustav Ernesaksa «Rongisõitu» ja tantsisid kaerajaani.

Koppel sõnas, et mõni tegi ka esimese rongisõidu Türini kaasa. «Väga elevil olime ja rahvast oli päris hulga,» lisas ta.

Koppel lausus, et rongipeatus teeb küla elu palju lihtsamaks. «Enne lasime viia ennast autoga kas Kärevere või Türi jaama, see oli päris kulukas ja tülikas,» lausus ta.

Koppel märkis, et nüüd on hea minna Viljandisse ja Tallinna, rongiga natuke odavamaltki kui bussiga. Türile maksab bussipilet seitse, aga rongipilet viis krooni.

Taikse naaberküla Tännassilma külavanem Piret Lai ütles, et uus rongijaam on igati tore uudis. «Olen kuulnud inimesi rääkimas, et hakkavad lapsi viima hoopis Taiksesse rongi peale,» sõnas ta.

Lai lausus, et inimesed ootasid pikkisilmi Taikse peatust. «Kogu aeg helistasid ja küsisid, millal ja millal,» meenutas ta. «Vahepeal arvasid, et ei tulegi, sest ehitust polnud näha.»

Edelaraudtee reisijateveo juht Annemari Oherd ütles, et Taikses peatust avada oli pikka aega plaanis, kuid asjaajamised venisid.

Oherdi meelest on Taikse peatus igati mõistetav, sest asula on suhteliselt suur. «Kui raudtee ääres on asustatud punkt ilma peatuseta, on see looduse eksitus, mis tuleb kõrvaldada,» lausus ta.

Rong püsib sõidugraafikus

Oherdi ütlust mööda ei kavatse Edelaraudtee lähiajal rohkem peatusi avada. Enne tuleb jälgida, kuidas läheb Taiksel ja kuidas õigustab ennast sealne suhteliselt kerge rajatis, mis Oherdi teada on Eestis ainulaadne.

Päeval sõidab Taikse peatusest Viljandi ja Tallinna poole kaks rongi. Reedel, laupäeval ja pühapäeval lisandub mõlemas suunas veel üks rong. Pilet Tallinna maksab 49 ja Viljandisse 24 krooni.

Oherd ütles, et ühe peatuse lisandumine rongi sõiduaega ei pikenda, sest sõiduplaani tegemisel oli sellega juba arvestatud. Türi abivallavanem Enn Mäger sõnas, et rongijaama asja hakati ajama juba enne valdade ühinemist ja Mäger on kuulnud, et huvi peatuse vastu oli suur.

Mäger lausus, et perrooni ehitas Edelaraudtee, aga vald perroonini viiva tee ja paigaldas tänavavalgustuse. Tänavu kulus selleks ligi 28 000 krooni ja eelmisel aastal 50 000–60 000 krooni.

Mäger lausus, et rongipeatus on taikselastele kindlasti oluline, võimaldab paremini Türile ja kaugemalegi tööle ja kooli käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles