Suitsuta püsis klasse oodatust vähem

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peetri põhikooli VII klassi õpilastele meeldib värsket õhku hingata. See on üks põhjus, miks nad osalesid juba kolmandat aastat «Suitsuprii klassi» võistlusel. Mõni neist veenab koduski vanemaid suitsust loobuma.
Peetri põhikooli VII klassi õpilastele meeldib värsket õhku hingata. See on üks põhjus, miks nad osalesid juba kolmandat aastat «Suitsuprii klassi» võistlusel. Mõni neist veenab koduski vanemaid suitsust loobuma. Foto: Andrus Eesmaa

Tänavu langesid «Suitsuprii klassi» võistlusest välja ligi pooled klassid, mida on oodatust rohkem, mistõttu teeb maakonna tervisenõukogu koolidele ettepaneku tõhustada kontrolli.

Oktoobris alustas Järvamaal «Suitsuprii klassi» võistlust 39 klassi, kellest lõpuni jõudis 21. Kui õpilaste arvu vaadata, on olukord veel nukram, sest lõpuni pidasid vastu vähem kui pooled. Võistluse lõpetanute keskmise protsendiga on Järvamaa maakondadest eelviimane.

Õpilased jälgisid kaaslasi

Järva maavalitsuse sotsiaal– ja tervishoiusosakonna peaspetsialist Kaie Altmets lausus, et väljalangejaid oli tänavu rohkem kui möödunud aastal.

Altmets lootis algul, et lõpuni jõuab vastu pidada 60 protsenti, nüüd on selge, et neid oli siiski vähem.

Altmetsa ütlust mööda on võimalik, et väljalangejate hulka tõstis tõhusam kontroll.

Kogu võistlus põhineb aususel, mingit ametlikku kontrolli õpilaste üle pole. Üksteist kontrollivad õpilased ja õpetajad hoiavad ka silmi lahti.

Altmets sõnas, et suitsetamine noorte hulgas süveneb. «Noorte seas populaarne vesipiip paneb samuti aluse suitsetamissõltuvusele, noored ei saa aru, et see kahjustab tervist,» lausus ta.

Väätsa põhikoolis tahtis suitsuprii olla viis klassi, kuid lõpuni ei jõudnud neist ükski vastu pidada. Direktor Enn Lehtpuu lausus, et peamiselt pärines teave suitsetajate kohta õpilastelt. «Vaadati väga hoolsalt,» lisas ta.

Lehtpuud üllatas, et välja langes ka viies klass. «Teiste klasside puhul võis aimata, et võib tulla probleeme,» märkis ta.

Pöördumine valmib kuu lõpuks

Lehtpuu meelest saavad kõik elu pahupooled alguse ikka sellest, et lapsed jäävad järelevalveta. «Kas on vanemate töökohad kaugel või muud probleemid,» täpsustas ta.

Sargvere põhikoolis langesid samuti kõik kolm osalenud klassi võistlusest välja.

Direktor Eevi Tüüna sõnas, et kool on väike, mistõttu oli õpilastepoolne kontroll üsna tugev ja mäng aus.

Järva maavalitsuse sotsiaal– ja tervishoiuosakonna peaspetsialist Kaie Altmets loodab abi suitsetamise vähendamiseks uuelt tubakaseaduselt. «Kui suitsetamine teha igal pool võimalikult ebamugavaks, siis ma loodan, et osa õpilasi loobub suitsust,» lausus ta.

Et «Suitsuprii klassi» võistlusest langes välja nii palju klasse, koostab tervisenõukogu koolidele avaliku pöördumise, millega kutsub neid seoses tubakaseaduse täiendustega üles suuremale kontrollile kooli maa–alal.

Altmets lisas, et pöördumise tekst valmib 31. maiks, mil on ülemaailmne tubakavaba päev.

SUITSUPRII KLASS

Järvamaal alustas võistlust «Suitsuprii klass»11 kooli, 39 klassi ja 737 õpilast.

Lõpuni jõudsid 8 kooli, 21 klassi ja 352 õpilast.

Lõpetanud klassid: PG Xr; Järva–Jaani G V; Peetri PK V–VI, VII; TG Vb, VIa, VIc, IXc, Xa, XIb; TMG V, VIa, VIb, VIIa; Koeru KK Va; Aravete KK V, VIIb, XI; Laupa PK V, VI, VII.

Eestis osales 177 kooli, 515 klassi ja 10 714 õpilast. Lõpetas 150 kooli, 352 klassi ja 7226 õpilast.

Kõige suurem lõpetanute keskmine protsent oli Ida–Virumaal/Narva (100%), järgnes Tartumaa (91,4%), eelviimane oli Järvamaa (59,1%) ja viimane Harjumaa (55,4%).

Auhinnafond on Järvamaal 10 000 krooni. Raha jagatakse klassidele õpilaste arvu alusel, igale õpilasele saab klass 28 krooni.

Lisaks loositi kõigi Eestis osalenud klasside vahel kümme 5500kroonist preemiat. Järvamaalt naeratas loosiõnne Aravete keskkooli VIIb klassile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles