Järvamaal võib müüki tulla salapärane tuumavarjend

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

UUS: Jaapani ärimees ehitas Järvamaal tuumavarjendit ja viis oma unistuse peaaegu ellu, enne kui ootamatult silmapiirilt kadus. Tuumavarjend võib peagi müüki jõuda.

Jaapanlase Yoshiteru Akiyama valdus asub Järvamaal kesk soid ja rabasid, kirjutab Den za Dnjom.

Ajalehe andmetel hõlmab ehitis umbes sama suure pindala kui üks hruštšovka, betoonehitise üks korrus asub maa peal ja väidetavalt kolm korrust maa all. Alumised korrused on vett täis valgunud, ajalehe andmetel läheb ehitis peagi müüki.

Kaitseliidu Järva maleva pealik Arvi Niglas ütles, et tema teada niisugust ehitist Järvamaal pole. «Ainuke varjend on Männaru punker, mis minu teada on maha müüdud,» sõnas ta.

Männaru on ka mõõtmetelt oluliselt väiksem ja ühekorruseline ehitis. «Kui maakonda oleks midagi nii suurt ehitatud, oleksime sellest vähemalt kuulnud,» ütles Niglas.

Jaapanlase Akiyama kohta Den za Dnjomil lähimad andmed puuduvad. Teda tundvaid inimesi küsitledes leidis ajaleht, et tegemist on isikuga, kes just üleliia ei armasta demokraatlikku valitsemisvormi, mistõttu võis tekkida oht, et tema ehitatud nn turismikeskusest võib kujuneda äärmusparempoolsete vaadetega isikute kogunemiskoht.

Jaapanlast Yoshiteru Akiyamat ollagi Eestis viimati nähtud 2003. aasta paiku, kui ta kümneks aastaks ebasoovitavaks isikuks kuulutati. (JT)

Tagasi üles