Järvamaa koolid ehitavad 350 pesakasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmeteistkümnel Järvamaa koolil on pärast vaheaega käed-jalad tööd täis, sest märtsis pani Eesti metsatööstuse liit pesakastide valmistamise kampaanias osalejate ukse taha maha tasuta materjali 350 kasti tarvis.

Eesti metsatööstuse liidu «Tee metsa» programmi projektijuht Silja Marken sõnas, et pesakastid peaksid sobima tihasesuurustele lindudele. «Sel aastal (neljas kampaania – toim) läheb osa pesakaste ka lagritsatele ja pähklinäppidele,» selgitas ta. «Need on Eestis haruldased näriliste sugukonda kuuluvad unilased, kelle paremaks tundmaõppimiseks on pesakastidest kasu.»

Marken lausus, et koolidel on pesakaste üles panna vabad käed. Peaasi, et need jääksid piirkonda, kus nad valmistati, ja oleksid pandud üles nii, nagu ornitoloogid on soovitanud.

Samuti pole tähtaega, mil pesakastid peaksid valmis saama. Marken lausus, et kui linnud kõiki kaste tänavu ei asustagi, siis küllap leiavad need üles järgmisel aastal.

Kõik materjalid olid koolidele tasuta. Algatust toetab ka Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Koigi põhikool sai 20 pesakasti jagu materjali. Tööõpetusõpetaja Kalle Saks sõnas, et algatus on hea ja nii talle kui ka poistele meeldib pesakaste meisterdada. «Kui materjali oleks rohkem, võiks rohkemgi teha,» sõnas ta.

Koigi kool on osalenud samas kampaanias ka eelmistel aastatel ja paigaldanud pesakaste enamasti mõisaparki.

Saks märkis, et pärast ülespanekut poisid oma kätetööd ära ei unusta, vaid käivad piilumas, kas linnud on pesakasti omaks võtnud.

TEAVE

Järvamaalt osalevad üle-eestilises pesakastikampaanias Väätsa (20 pesakasti), Laupa (20), Peetri (20), Albu (30), Koigi (20), Roosna-Alliku (30), Kabala (20) ja Imavere põhikool (20), Aravete keskkool (20), Paide (30) ja Järva-Jaani gümnaasium (40), Paide ühisgümnaasium (60), Türi toimetulekukool (20).

Üle Eesti valmistab 58 kooli kokku 2500 pesakasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles