Vanapaberit koguda muutub koolides popiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide gümnaasiumi töömees Jaak Jõesaar (paremal) aitab õpilastel vastu võtta ja ära saata osa gümnaasiumis kogutud 30 926 tonnist vanapaberist.
Paide gümnaasiumi töömees Jaak Jõesaar (paremal) aitab õpilastel vastu võtta ja ära saata osa gümnaasiumis kogutud 30 926 tonnist vanapaberist. Foto: Andrus Eesmaa

Kampaania «Vanapaber 2008» võitsid juba viiendat aastat järjest Paide gümnaasiumi õpilased, koolid kogusid kokku üle 200 000 kilo vanapaberit, mis läheb taaskasutusse.

Täna Paide kultuurikeskuses pidulikul lõppüritusel teada antavad võitjad saavad auhinnaks 2000 krooni. Lisaks on sponsorid välja pannud loosiauhindu, millest on võimalus osa saada kõigil koolidel.

Pingerida ei ole oluline

Väätsa Prügila projektijuhi Toomas Laimetsa ütlust mööda kogunes tänavu tonne pisut vähem kui eelmisel aastal, kuid vanapaberi hulk on siiski märkimisväärne. «Eelmistel aastatel oli kogus praegusest paarkümmend tuhat tonni väiksem,» lausus ta. «Tegelikult hindab Väätsa prügila kõigi koolide panust ja pingerida polegi üldse oluline.»

Laimetsa ütlust mööda läheb õpilaste korjatud vanapaber taaskasutusse, suur osa rändab Räpina paberivabrikusse, osa ka välismaale.

Lisaks üldpingeridadele arvutab Väätsa prügila alati välja ka selle, milline kool kogub kõige rohkem paberit ühe õpilase kohta. «188 kilo õpilase kohta tuli paberit tänavu Peetri põhikoolist,» täpsustas ta.

Laimets täheldas, et võrreldes eelmise aastaga võttis tänavu kampaaniast osa kolm kooli rohkem, mõni ka väljastpoolt Järvamaad. «Meie eesmärk on siiski teenindada Järvamaa koole ja plaani kampaaniat üle-eestiliseks laiendada pole,» lausus ta.

Paide gümnaasium juhtis teiste koolide ees 30 926 kilo vanapaberiga. Huvijuht Ülle Müller ütles, et kampaaniast on kujunenud klassidevaheline võistlus, mille eest vastutab õpilasesindus. «Nad kaaluvad ja toimetavad kõik asjad ise,» märkis ta.

Vanaprouad aitasid paberit koguda

Kõige suurem panus kooli kogusse oli IIIb klassi 5022 kilo. Klassijuhataja Õie Vilmani tähelepanekut mööda toovad lapsed vanapaberit igal aastal usinalt ja lasevad seda ka vanematel töö juures koguda. «Ühe lapse vanem töötab riigiasutuses ja sealgi kogusid kõik kolleegid üle jäänud paberijäätmed tema kontorisse,» lausus ta.

Vilmani ütlust mööda kurtsid lapsed kampaania lõpu poole, et kodu on vanapaberihunnikuid täis. «Siis tõime hunnikud klassi seisma,» sõnas ta.

Vilman lisas, et lapsed näevad ka jäätmekäitlusest filme ja saavad teada, miks on oluline vanapaberit taaskasutada.

Vilman märkis, et edu tõid IIIb klassile ka nn sponsorid – vanemad naised, kellelt nad eelmisel aastal paberit palusid. «Sel aastal helistasid nad meile ise ja teatasid, et on kogu aasta ajalehti ja muud kõrvale pannud,» selgitas Vilman.

Toomas Laimets ütles, et vanapaberikampaania algatas Väätsa prügila kuus aastat tagasi, mil asus asulatesse vanapaberi kogumise konteinereid paigaldama. «Selleks et kogumist populaarsemaks muuta, mõtlesimegi välja kampaania, mis algselt oli plaanitud ühekordseks sündmuseks,» selgitas ta. «Nüüd koolid helistavad ja küsivad, millal juba uus kampaania algab.»

Parimad

Paide gümnaasium 30 926 kilo

Väätsa põhikool 13 842 kilo

Peetri põhikool 11 100 kilo

Kõik koolid kokku 205 690 kilo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles