Sinisilmne taanlane jäi paekiviga hätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile lõunaajal ei levinud Paide Vallimäel paepäevadel valmivate kujude ümber suurt tolmu ja skulptorid liikusid lõunastama, kuid helesiniste silmadega blond mees istus mõtlikult oma kivi juures. See oli 64aastane taanlane Bror Westman.

Tavaliselt töötab Westman graniidiga ja paega kokku puutunud pole. Kui teised skulptorid on valdavalt paekivi kiitnud, siis Westmanil on mure. «See on hästi pehme küll, aga samas kukuvad vahel lihtsalt killud ära,» põhjendas ta.

Kuju, mille juures Westman istus, näis sellegipoolest peaaegu valmis. Sellel oli märgata ukse kujutist ja väikest augukest. «Sinna sisse panen päris peegli,» selgitas ta.

Inspiratsiooni ütles Westman end saanud olevat lossist, kus ta elab, seal ongi uksega skulptuur. Peeglikilluga kuju läheb Roosna-Alliku valda.

Westman ütles, et tuli Paide Paepäevadele kutse peale ja varem Eestis käinud ei ole. «Tagasi tahan ikka tulla, meil on siin lõbus,» märkis ta.

Kunsti juurde on Westmani toonud tema isa, kes oli samuti skulptor. Õppinud on Westman hoopis antropoloogiat. Ta valmistas muusikainstrumente, kui avastas, et inimesed hoopis teistest kultuuridest ja maailma otsast on juba mõne sellise teinud.

Nii hakkasidki Westmani huvitama teised kultuurid ja nende kooseksisteerimine. Westman märkis, et kunstist ta sellele vaatamata kauge ei ole ja kaks huvi on omavahel seotud. Näiteks on ta käinud Põhja-Aafrikas seinamaalidega tutvumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles