Hiidmuna maitseb kui kana

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnuverelane Age-Li Liivak imetleb oma aias hiidmunade tänavust saagirohkust ja laseb neil hea maitsta.
Mõnuverelane Age-Li Liivak imetleb oma aias hiidmunade tänavust saagirohkust ja laseb neil hea maitsta. Foto: Kristo Kivisoo

Vihmased ja soojad ööd on seeneriigis andnud kasvuhoogu ka hiidmunadele, Albu vallas Mõnuvere külas elav Age-Li Liivak võib neid oma õuest pannile korjata ja liha pähe süüa kümnete kaupa.

Veel nädal tagasi laiutas Liivaku pere vanas õues toominga ja vahtra all rohu sees 21 hiidmuna küll ühe-, küll kahekaupa, suurimas kogumis oli neid koguni kaheksa. «Kaks nädalat tagasi oli neid kindlasti üle neljakümne, nüüd oleme sugulaste ja sõpradega nädala jooksul üle paarikümne ära söönud,» lausus Liivak.

Seenesaak tuli koju kätte

Liivak selgitas, et viis aastat juba on siinsamas kasvanud ikka üks hiidmuna, mille nad on lasknud «ämmatossuks» minna, aga seekord on seeni hämmastavalt palju. «Kui keegi tänavu seenesaagi üle nuriseda tahab, siis meie küll mitte, meile tuli seenesaak koju kätte!» ütles ta.

Kust hiidmuna aeda sattunud on ja miks talle just seal kasvada meeldib – otsest selgitust Liivak anda ei osanud. «Täitsa tavaline niiskevõitu pinnas, vana aia koht ammusest ajast, kui siin veel rehemaja oli,» lausus ta. «Kasvab hästi ka nõges, mis tahab rammusamat mulda ja kõdu.»

Oma eelmiste hiidmunade ümbermõõduks pakkus Liivak 65–70 sentimeetrit. «Aga see pole piir, kasvavad veel!» lisas ta. Kogumikus suurimale sättiski ta mõõdulindi mööda soppe ja kurde ümber eneselegi üllatuseks 110 sentimeetri jagu.

Kes soovivad harjumuspärasele seenemaitsele vaheldust, neile teab Liivak nüüd lambaseenikute, sirmikute ja kitsemamplite kõrvale ka hiidmunarooga soovitada. Hästi sobib toiduks hiidmuna, mis peale koputades kõmiseb – siis on liha tihkem ja noorem.

Liivak ütles, et kõige lihtsam on seent praadida kui šnitslit: soola ja pipart peale, jahu ja lahtilöödud muna sisse ning pannile.

Hiidmuna lõikab ta maha enam-vähem juure pealt ja roogib natuke, sest juure ümbrusse ikka jääb midagi.

Siis peseb nõudepesuharja või õrnalt noaga maha õhukese kihi nagu noorel kartulil.

Seejärel lõikab Liivak seene sentimeetripaksusteks või veidi õhemateks viiludeks, oleneb, kui tugevat tuld või mida neile anda on. «Maitselt sirmikut üle ei löö, aga enam-vähem sarnane,» märkis ta.

Selle suve lemmikrooga on Age-Li Liivak viinud maitsta töökaaslastele Eesti vabaõhumuuseumis. «Üks pakkus, et kana, teine, et kala – keegi ei osanud arvata, mida nad tegelikult söövad,» ütles ta.

Ka Järva Teataja perenaised olid nõus hiidmunarooga katsetama ja uut maitseelamust saama.

Kuulutuste vastuvõtja Silvi Värk lõikas hiidmuna sentimeetripaksusteks viiludeks, mida tuli neli pannitäit viis tükki pannil. Kloppis munad lahti ja riputas jahusse sutsu kõikvõimalikke maitseaineid: aroomisoola, lihaüldmaitseainet, hakklihamaitseainet, piprasegu, peent peterselli, tavalist soola ja peenikest musta pipart.

Segas jahu läbi, kastis seenetükid muna, jahu ja siis jälle muna sisse ning praadis toiduõliga kuumutatud pannil. Suurt gaasileeki üles ei võtnud, aga praadis niikaua, kui läbi küpses.

«Maitses nagu šnitsel, kes ei tea, mingit vahet ei tee – petukraam, ütleme nii!» ütles Värk.

Hiidmuna annab ka marineerida

Reklaamitoimetaja Maarika Heinaste maitsestas munasegu Maggi roheliste maitseainetega ja lisas pisut tavalist soola. «Välimus tuli nagu šnitslil, maitselt seent igatahes ei meenutanud,» märkis ta.

Reklaamijuht Ulvi Valde püüdis maitseelamust munasegusse aroomisoola ja sidrunipipart lisades ning seeni oliiviõliga praadides.

Valde otsustas hiidmunarooga ka marineerida. Marinaadi valmistas ta õunaäädikast meega, lisas veidi loorberit, pipart ja soola.

Praetud seeneviilud ladus Valde kaussi vaheldumisi oliiviõlis praetud sibularõngastega, valas kuuma marinaadi peale ja lasi öö seista. «Maitse muutus kohe, seenetükid tõusid kohevaks ja seenemaitse tuli rohkem esile, mis oli mulle eriti meelt mööda,» sõnas ta.

TEAVE

JÄRVA TEATAJA HIIDMUNAPRAAD

Lõika seen umbes sentimeetripaksusteks lõikudeks.

Olenevalt seene hulgast varu muna ja jahu. Munad klopi lahti.

Munasegule või jahule lisa aroomisoola, üldmaitseaineid, peent peterselli, Maggi roheliste maitseainete segu, sidrunipipart, tavalist soola ja musta pipart.

Prae mitte väga suurel tulel või kuumusel, kuni munasegu on tõmbunud kuldpruuniks.

Paku soojalt koos värskete kartulite ja juurviljasalatiga.

Külmalt hea võileivakate.

 

ULVI MARINEERITUD HIIDMUNAROOG

Olenevalt seente kogusest keeda marinaad meega segatud õunaäädikast. Lisa loorberilehti, soola ja terapipart.

Lao munas ja jahus veeretatud ning oliiviõlis praetud hiidmunaviilud kaussi vaheldumisi praetud sibularõngastega.

Vala kuum marinaad peale ja lase 12 tundi seista.

Sobib külmlauale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles