Tasuta diivanid muudavad maailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oisulane Margit Raudkats ja paidelane Vilmar Valdmann kuuluvad nende kaheksasaja tuhande reisihimulise hulka, kes eelistavad hotelli asemel peatuda kellegi kodus ning muuseumide asemel tutvuda kohaliku elu ja kultuuriga. Seda võimalust pakub CouchSurfing.

Internetiportaaliga www.couchsurfing.com, mille kaudu otsitakse ja pakutakse tasuta ööbimist 230 riigis üle maailma, on liitunud juba üle 830 000 inimese.

Portaal sündis ühe noore ameeriklase reisikogemusel. Casey Fenton sai aastaid tagasi odava lennupileti Islandile, aga ta ei tahtnud igavleda hotellis ja külastada «turistilõkse».

Fenton saatis e-kirju ühe ülikooli tudengitele ja sai palju pakkumisi kohalikelt noortelt, kes olid valmis külalist võõrustama ja talle «oma» Islandit näitama.

Jordaania pakkus müstilisi kogemusi

CouchSurfing sündis Fentoni mõtetes kohe pärast fantastilist nädalavahetust koju tagasi lennates.

Fenton ütles, et püüab nii maailma paremaks muuta. «CouchSurfing pole vaid tasuta ööbimiskoha leidmine,» selgitas ta. «Me ei muuda mitte ainult reisimist, vaid suhtumist maailma: avame oma kodud, südamed ja elud ning loome sügavaid sõprussuhteid, mis ületavaid mandreid, ookeane ja kultuure.»

Margit Raudkats nakatus reisipisikuga juba ammu enne «diivanisurfarite» kommuuniga liitumist. Tasuta ööbimisvõimalusi pakkuvast portaalist kuulis ta aasta tagasi, kui pidi Sri Lankalt tulles veetma ööpäeva ümberistumiskohas Dubais.

Pärast linnatuuri läks Margit beduiinist autojuhiga kõrbesafarile, selle programmi kuulus ka beduiini õhtusöök.

Seal söögilaua ääres, kuhu Margiti ütlust mööda kogunes tõeline rahvaste paabel, kuuliski ta tasuta kodumajutust pakkuvast portaalist esimest korda. «Olin suhteliselt umbusklik,» tunnistas ta. «Kodus intenetist järele vaadates veendusin järjest enam süsteemi usaldusväärsuses.»

Portaaliga liituja avalikustab oma andmed ja teeb väikese krediitkaardimakse, mis kinnitab, et virtuaalse profiili taga on tegelik inimene.

Oluline osa on ka soovitajatel, kes jätavad kodulehele tagasisidet oma kogemustest. Portaali andmetel on 99,8 protsenti kõigist kodumajutuse kogemustest olnud head!

Margiti esimene CouchSurfing’u kogemus oli tänavu aprillis Jordaanias. Sel korral reisis ta veel turismirühmaga ja peatus hotellis, portaali kaudu otsis ta hoopis kohalikku, kes oleks nõus talle maad näitama. «Minu püha soov oli külastada Palestiina põgenikelaagrit, sest olin kogu elu kuulnud sellest räägitavat,» tunnistas ta.

Margiti soovi täitis 44aastane palestiinlane, Ammanis ajakirjanikuna töötav Mahmud, kes lisaks põgenikelaagrile viis eksootilise külalise ka araabia muusika kontserdile ja õhtusöögile.

Põgenikelaagri külastus jääb Margitile alatiseks meelde. «Naised tulid mulle kätega kallale ja karjusid, et miks ma, valge naine, meile appi ei tule,» meenutas ta. «Nad tahavad, et maailm neid aitaks, ise ei tee nad selleks midagi, nende abitus on õpitud.»

Jordaania turismimagnetist, kaljulinnast Petrast vastas Margiti üleskutsele 23aastane Kaled ja oli nõus ümbrust näitama. «Mind ei huvita huviväärsused, kuhu turiste viiakse,» põhjendas Margit.

Kohalikud noored viisid Margiti hoopis kõrbesse grillima. «Koopa ees oli lõke, liivas väikestest küünaldest tuledemeri, ülal selge tähistaevas, pikutasime patjadel, kõrbehundid ulgusid, kõrval koobastes keetsid beduiinid teed – see oli müstiline, ebareaalne kogemus,» meenutas ta.

Margiti hinnangul ongi CouchSurfing’u suurim võlu vahetu side kohalikega. «Seda turist ei saa – istuda kõrbes lõkke ümber araabia noortega ja jagada täiesti erinevaid maailmapilte,» ütles ta.

CouchSurfing tähendab elustiili

Tasuta kodumajutust on Margit proovinud nüüd juba kolm korda ja on ööbinud Türgi kodudes. «Muuseumides ma ei käi, tallan tavainimese radu, sest tahan kogeda nende igapäevaelu, süüa nende toitu, kuulata nende muusikat,» selgitas ta.

Majutajate usaldus on Margiti meelest olnud üllatavalt suur. «Üks mees jättis mulle koduvõtmed ja krediitkaardi, see oli ikka täitsa tase!» tunnistas ta.

Detsembris võõrustab Margit oma esimest külalist: pikka nädalavahetust tuleb Eestisse veetma 44aastane advokaat Itaaliast. Neid, kes ööbimisvõimaluse ja üldse Eesti kohta huvi tunnevad, on palju. «Mu postkast täitub iga päev,» sõnas Margit.

Kui eelmisel nädalal poleks Margitil tulnud ette Leedu-reisi, oleks ta pakkunud öömaja 28aastasele Hiroshile, kes väntab jalgrattaga Inglismaalt Jaapanisse ja kes otsis portaali kaudu üheks ööks vaba diivanit Kesk-Eestis.

Margiti hinnangul ei sobi CouchSurfing siiski kõigile. «See on rohkem seljakotimatkajaile, kes ei hooli mugavusest ja glamuurist,» lausus ta.

Ka Margit ei pea hotellitärne millekski. «Päeva lõpuks vajad ikka ainult kaht asja: sooja vett ja voodit,» märkis ta.

Seda, et keegi usaldust kuritarvitaks või et võõral maal ja võõras kodus midagi juhtuda võiks, Margit ei usu. «Ühtki keele kõrvaajajat pole ma kohanud,» kinnitas ta. Selle asemel on ta leidnud häid sõpru, kelle eest on valmis kas või pea panti panema.

Kindlust annab Margiti ütlust mööda ka teadmine, et kui kellelgi sadadest tuhandetest reisisellidest peaks olema mõni halb kogemus, teavitatakse sellest kõiki liikmeid.

Selle, kas inimesega sobid või mitte, tajub Margit tavaliselt ära juba enne kohtumist, interneti teel suheldes. «Kes on umbusklik ja ennast ei ava, sellele ütlen ära,» selgitas ta.

Mõnega tunneb Margit kohe, et on nagu vanad sõbrad – neil on samasugune huumorimeel ja muusikamaitse. «No mis sinuga ikka juhtuda saab?» arutles ta. «Kõige hullem on surm, aga surm tuleb ka siis, kui oma elu kodus ära konutad.»

Järgmised kohad maailmakaardil on Margit juba välja sihtinud. Kindel soov on tal minna Omaani ja veel kord Jordaaniasse. CouchSurfing’u kaudu leitud sõbrad kutsuvad teda ka Jaapanisse ja Ghanasse.

Margit tunnistas, et elabki selle nimel, et reisida. «Annaks ainult hagu, aga raha seab piirid,» märkis ta. Rahaarvestuseks oma Margitil oma mõõdupuu. «Vahetasin autol kaitseraua ära ja iga kord vaatan – siin all on 3000 krooni, minu Istanbuli-reisi raha,» ütles ta.

Huvitavat inimest majutada pakub vaheldust

Paidelasel Vilmar Valdmannil on «diivanisurfari» staaži kaks aastat ja reise eri maadesse 30.

Tasuta kodumajutuse nõrgaks küljeks peab Vilmar võimalust sattuda ööbima inimese juurde, kellega kokku ei sobi – näiteks on elustiilid liiga erinevad.

Sellest hoolimata on tema senised kogemused olnud kõik head. Isegi see Rumeenia-reis, kus vahetult pärast kohalejõudmist paluti tal rõivaid vahetada ja veeti kirikusse kaasa.

Turistina reisida Vilmarile huvi ei paku. Turist saab tema hinnangul ainult pinnapealse kogemuse. «Mis sinna üldse minna, kui ei näe, mis elu seal elatakse,» põhjendas ta. «Mind huvitavad kohalikud inimesed, kontserdid ja põnevad kohad, mida ainult kohalikud teavad.»

Vilmar lisas, et talle meeldivad inimesed ja meeldib suhelda, uurida ja küsida. «Ja kellegi vanaema tehtud pirukaid süüa,» lisas ta.

Oma kodus võõrustaks Vilmar külalisi heameelega. «Kui elu muutub rutiinseks, on huvitavat inimest majutada hea vaheldus,» sõnas ta.

Külalistele näitaks Vilmar ehedat Eestit. «Viiksin nad sauna ja rabasse, näitaks kas või toonekurge – eluaeg linnas elanule on seegi midagi erilist,» ütles ta.

CouchSurfing

831 094 liitunut;

häid majutuskogemusi 1 536 073;

loodud sõprussidemeid 930 939;

esindatud maid 230, hõlmatud linnu 51 012;

nädalas lisandub umbes 7000 vaba diivanit;

Eestis liikmeid 1390, Järvamaal 18.

(24. novembri andmed).

Allikas: www.couchsurfing.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles