Ema-isa noorus: Kümme kopikat filmi eest polnud palju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praegu on enamik filme internetis üleval, aga kunagi nägi uusi film peamiselt kinos, kümnekopikane pilet polnud ka kallis. Mõni noor proovis kätt kaameratöös, mis põhjustas koolist väljaviskamist.

M&B Studio projektijuht ja suur filmihuviline Bionika Erm (38) käis kooliajal kinos kaks või kolm korda nädalas. Et Erm elas Tartus, kinosid seal jagus ja filmipuudust polnud.

Ermi mäletamist mööda oli iga nädal kinos kuni kaks uut filmi ja kinno võis minna kas või iga päev.

Tuntumatest filmidest mäletab ta «Surmarelva», «Tagasi tulevikku», «Hiilgust», «Tähtede sõda» ja «Lõuad». «Käisin peaaegu kõiki filme vaatamas, sellal oli kinoseanss odav, kõigest kümme kopikat,» lisas Erm.

Kinos jooki ega snäkke ei müüdud, seda oli keelatud ka kaasa võtta. Erm sõnas, et siiski pistis ta mõnikord kommi tasku. «Ega me sõpradega kippunud midagi kaasa võtma, sest läksime tavaliselt pärast kohvikusse,» lausus ta. «Seal arutlesime filmi üle, mitte nii nagu tänapäeval, mil kinost minnakse koju ja ongi kõik.»

Filmimissoov sundis varastama

Palju käis Erm kinos emaga, kellega pärast filmi ostis alati jäätist.

Paaril korral on Erm tulnud kinost enne filmi lõppu ära. «Film oli suht möga,» märkis ta.

Eesti tuntumatest näitlejatest nimetas Erm Ita Everit, Aarne Üksküla, Elle Kulli ja Lembit Ulfsakit. Välismaa näitlejatest Robert de Nirot, Mel Gibsonit, Rene Russot, Kevin Costnerit ja Bruce Willisit.

Praegusajal külastab Erm kino korra kuus. Ermi ütlust mööda on kõik uuemad filmid olemas DVD-l ja üleval internetis enne, kui need kinno jõuavad.

Kaameraga on Erm juba lapsepõlves kokku puutunud. Suviti vanaema juures tegid kohalikud poisid amatöörfilme. Samal ajal oli tal võimalus seal kõrval olla ja hiljem neid maakinos vaadata.

Erm mäletab selgelt, kuidas poistel tuli pärast jama, sest olid varastanud filmitehnika venelaste võtete ajal sealt lähedalt Petserist.

Filmide teemad olid vaenulikud ja eestvedaja visati koolist välja. Koolis käies õnnestus Ermil tutvuda Toivo Kurmetiga, kellele ta filmistsenaariume kirjutas. Kahjuks suri Kurmet ära enne, kui filmimiseks läks.

Pärast seda ostis Erm kaamera, et noored saaksid hakata filme tegema. Küsimusele, kas noortefilme jätkub, teadis ta kindlalt öelda, et neid peaks olema rohkem. «Ühe hea filmi tegemiseks kulub kuni kolm aastat, aga nooruk vaatab selle ära poolteise tunniga,» selgitas ta.

Ermi tähelepanekut mööda on noortel palju probleeme. Erm sõnas, et omaloodud filmis kedagi teist mängida aitab mitte ainult probleemi esile tuua ja väljendada, vaid pakub ka lahendusteid filmi vaatavatele noortele.

Praegu on Ermil käsil kaks suuremat projekti: narkoteemaline thriller «Mäng surmaga», mida näeb peagi kinos, ja «Heitlus-2 Suur Maja», mis esilinastub järgmise aasta algul.

Muumitrollid kulusid pähe

Paide politseijaoskonna ülemkomissaar Janno Ruus (36) peab lemmiknäitlejateks Marko Matveret ja Hele Kõret, välismaa näitlejatest Bruce Willisit ja Amanda Tappingut ning lemmikkinoks Coca-Cola Plazat.

Kinos hakkas Ruus käima kuuendas klassis ja külastas seda umbes kaks korda kuus. Filmid uuenesid iga nädal.

Tuntumatest on tal meelde jäänud «Terminaator», «Suur jalutuskäik» ja Eesti film «Regina», mida filmiti tema kodukohas. «Siiski näidati sellal rohkem vanu filme, esilinastusi oli vähe,» lisas Ruus.

Samuti pole Ruusil olnud otsest kokkupuudet kaameraga. Ruus sõnas, et kui koolist tehti mõnda teleuudist, üritasid nad poistega kaamera vaatevälja jääda. Kas midagi neist eetrisse ka läks, seda ta ei tea.

Praegu ei leia Ruus end kinos istumas just tihti, umbes kord aastas. Et Ruusil on kuueaastane poeg, peab ta olude sunnil vaatama palju lastefilme. «Muumitrolle teadsin vahepeal peast,» märkis ta.

Ruusi meelest noortefilme jätkub, sealhulgas ka häid Eesti filme. Eesti lemmikfilmiks peab ta «Nimesid marmortahvlil». «Head näitlejad ja hästi tehtud,» põhjendas ta.

Noortel soovitas Ruus vaadata Eesti filmi «Tuulepealne maa» ja ka komöödiad. Ruus märkis, et neist noortest, kel on hea huumorimeel, kurjameid ei kasva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles