Paide võõra lapse huvikoolitasu ei maksa

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide huvikeskuse tunnis õpetab Mare Olev kõiki õpilasi samamoodi, siiski peavad väätsalased Liis Sepp (vasakult) ja Kristi Anniki Mettus ning türilane Laura Olonen (paremal) maksma selle eest sadu kroone rohkem kui paidelane Jan Margen Vau.
Paide huvikeskuse tunnis õpetab Mare Olev kõiki õpilasi samamoodi, siiski peavad väätsalased Liis Sepp (vasakult) ja Kristi Anniki Mettus ning türilane Laura Olonen (paremal) maksma selle eest sadu kroone rohkem kui paidelane Jan Margen Vau. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eelmisel nädalal jahmatas väljaspool Paidet elavate huvikeskuse õpilaste vanemaid ülisuur arve, sest linn on otsustanud nõuda neilt sisse kogu õpilaskoha maksumuse. Mitu vanemat kaalub lapse huvikoolist äravõtmist.

Paide valla elaniku Katrin Rappu e-postkasti potsatas eelmisel nädalal Paide linnavalitsuse kiri koos määrusega, et Paide huvikeskuse õpilaskoha tegevusmaksumus on 520 krooni.
Rappu sõnas, et tund aega hiljem tuli järele ka arve 760 krooni, mille sisaldas õpilaskoha maksumust ning detsembri ja jaanuari õppetasu.
Hiljem selgus, et õppetasu enam siiski 520 kroonile juurde ei arvutata. «Olin pehmelt öeldes pahviks löödud, sest novembri eest tuli maksta 130 krooni, aga nüüd järsku 760,» tunnistas ta.

Rappu küsis kohe Paide vallavalitsusest, kas seal teatakse sellest midagi. «Nemad laiutasid käsi, ei osanud midagi öelda,» sõnas ta.
Soovitati pöörduda tarbijakaitsesse, mida Rappu ka tegi. «Sealt öeldi, et kuu aega tuleb ette teatada ja see pole seaduslik, mis mulle tehti,» ütles ta.

Rappu pöördus ka huvikeskusse, mille töötajatele tuli õppetasu korra muutus samuti üllatusena. Direktor Garis Pihelgas kinnitas, et huvikeskuse inimesi määruse väljatöötamise juures polnud ja muutusest neid enne ei teavitatud.

Nädala lõpul saatis linnavalitsus kõigile vanematele vabanduskirja, kus teatas, et linnavalitsuse süül ei jõudnud teavituskirjad vanemateni õigel ajal, mistõttu tuleb jaanuari eest uus arve ja maksma peab vana korra järgi, kuid veebruarist tuleb tasuda 520 krooni, mis sisaldab õppe- ja kohamaksu.

Paide abilinnapea Piret Sapp selgitas, et segadus arvetega ja vanemate hiline teavitamine tulenes sellest, et tänavused kohatasud (koolis, lasteaias, muusikakoolis ja huvikeskuses) määrati alles jaanuaris. «Seetõttu jäi lastevanemate teavitamise ja arvete väljasaatmise vaheline aeg lühikeseks,» lausus ta.

Uus määrus toob muutusi vaid teistes omavalitsustes elavatele õpilastele. Selles kehtestatud õpilaskoha tasust (520 krooni) maksab Paide laps nii nagu ennegi lähtuvalt huviringist 120–160 krooni, ülejäänu katab linn.
Sapp lausus, et teistes omavalitsustes elavatele lastele tuleb arve kogu kohamaksu ulatuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles