Lasteaed palub ministeeriumist abi

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookure lasteaia töötajad kardavad, et muutuste keerises võivad kaduma minna ka sellised üritused nagu kevadlaat koos lastevanematega.
Sookure lasteaia töötajad kardavad, et muutuste keerises võivad kaduma minna ka sellised üritused nagu kevadlaat koos lastevanematega. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Sookure lasteaia töötajad saatsid haridus- ja teadusministeeriumi ning Paide linnavalitsusse kirja, milles teatavad, et on kahe lasteaia ühendamise vastu.

Murekirjale on alla kirjutanud 41 Sookure lasteaia töötajat, kes selgitavad, et neid ajendas kirjutama Järva Teatajas ilmunud artikkel «Paidesse võib jääda üks lasteaed» Paide linnavalitsuse kavast liita kaks lasteaeda, et hoida kokku juhtimiskulutusi.

PAIde lasteaia juhataja Uuve Jakimainen tunnistas, et saatis samuti linnavalitsusele ja -volikogule märgukirja, kus avaldab muret, kuidas üks juht nii suure töökoormusega hakkama saab. «Ma arvan, et see käiks üle inimvõimete piiride,» sõnas ta.
Jakimainen sõnas, et ka PAIde lasteaia töötajad on ühinemise pärast mures ja käivad temalt aru pärimas.
Raha ei saa olla peaeesmärk

Paide linnavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Kulno Klein ütles, et esmaspäeval enne komisjoni koosolekut kahe tunni jooksul sai ta erinevatelt huvirühmadelt kuus kirja, mis kõik käsitlesid lasteaedade ühinemist. «Sellist kirjade tulva pole varem olnud,» lisas ta.

Sookure lasteaia töötajate kiri

Paide linna hiigelsuur lasteaed: kolme hoone, 22 rühma 1 juhataja ja 1 õppealajuhatajaga- kas mõistlik otsus?
Sookure Lasteaia töötajaid ajendas antud kirja kirjutama 28. jaanuaril 2010.a ilmunud Järva Teataja esilehel olev artikkel „Paidesse võib jääda üks lasteaed". Artiklis tuuakse välja Paide linnavalitsuse ettepanek, mille jõustumisel liidetakse kaks (kolmes eri majas asuvat) haridusasutust üheks suureks lasteaiaks. Paide linnavalitsus näeb lasteaedade ühendamises võimalust koondamise abiga kokku hoida umbes pool miljonit krooni, ilma et töö kvaliteet lasteaedades langeks.

Abilinnapea P.Sapp väitis, et ühendasutusse (kus on 22 rühma, 86 töötajat ja 440 last), jääks tööle üks juhataja, üks õppealajuhataja, kaalumisel on ka ühe tervishoiutöötaja, õmbleja, kunstiõpetaja töökoht.
Järvamaa suurima 11 rühmalise lasteaia õpetajaid teeb murelikuks muudatusest tulenev edaspidine alushariduse kvaliteedi langus, lasteaia omapära kadumine, seniste traditsiooniliste ürituste elus hoidmine. Siiani on rongkäiguga kevadine liikumispidu Paide kultuurikeskuses, kevadlaat lastevanematega, kunstiõpetus ja loovad tegevused olnud üheks tugevaks väärtuseks õppekasvatustöös.

Järvamaa keskuses olevas lasteaias on lisaks laste arendavatele rühmategevustele korraldatud ka maakondlikke õppepäevi lasteaiaõpetajatele. Lasteaia juhtkond on aidanud organiseerida maakondlikke alushariduse konverentse. Sellel õppeaastal osaleb Sookure lasteaed rahvusvahelises Comeniuse projektis "Kui loovus ja väljendusoskus kohtuvad väikese lapse arengus", mille koordinaatoriks kolmel järgneval aastal on õppealajuhataja.

Sookure lasteaia kahekümnenda tegevusaasta juubelil toodi välja lasteaia tugevad küljed - teotahtelisus, rõõmsameelsus, ideederikkus, tugevad ja toimivad traditsioonid. Kolmel korral on Järvamaa lasteaiaõpetaja aasta õpetaja tiitlit omistatud Sookure lasteaia pedagoogidele. Paraku tahetakse senist 11 rühmalist, 220 lapse, 43 töötajaga toimivat süsteemi ja struktuuri lammutada.

Hetkel käib manipulatsioon Koolieelse Lasteasutuse Seaduses kirjapanduga - arvestades Koolieelse lasteasutuse personali miinimumkoosseisu luuakse lasteasutuses 1 juhataja ametikoht olenemata rühmade arvust ja lasteasutuses, kus on 5-6 rühma luuakse 0,5 juhataja asetäitja ametikoht õppe- ja kasvatusalal. Seitsme ja enama rühmaga lasteasutuses luuakse üks juhataja asetäitja ametikoht õppe-ja kasvatusalal.
Arvestades majanduslikku madalseisu on ohumärgiks ka teistes omavalitsustes koosseisude alammäärade osa. Seaduses on määratletud alampiir aga lahtiseks on jäänud ülempiir ehk kui palju on reaalne arv rühmasid nii üldjuhtimiseks kui ka õppevaldkonna juhtimiseks alushariduse kvaliteedi tagamiseks.

Tõstataksime küsimuse: kas 22 rühma, 440 lapse, 86 töötaja 3 hoone juhtimiseks piisab ühest juhatajast ja ühest õppealajuhatajast?
Võrdlusena tuuakse MLA Viimsi Lasteaiad, seejuures on Viimsi lasteaedade 34 rühma juhtimas juhatajale lisaks majandusjuhataja, juhataja asetäitja metoodika alal, personalijuht, 3 õppealajuhatajat, abiks neile sekretär. 34 rühma kohta on 70 rühmaõpetajat; 3 muusikaõpetajat; 3 liikumis- või kunstiõpetajat; 0,25 tantsuõpetaja ametikohta; 3,75 logopeedi ametikohta; psühholoog; pediaater. Lisaks 3 asendusõpetajat ja 3,5 tugiisikut erivajadustega lastele. Seega ei saaks Viimsi näidet eeskujuks võttes rääkida koondamisest ja kokkuhoiust, vaid hoopis töökohtade juurde loomisest.

Teadmiseks, et Viimsis ei toimunud ajalooga ja omanäoliste lasteaedade ühendamine, vaid olemasolevasse struktuuri loodi juurde uusi lasteaedu.
Samas majandusjuhatajat enam Paide linna mõlemas lasteaias ei ole, majandusvaldkond on reorganiseeritud SA Paide Haldus alla.

Murelikuks teevad järgmised küsimused. Kui kaua võtab linnavalitsuse hinnangul aega kahest organisatsioonist ühtse meeskonna tekkimine, mis töötaks ühiste eesmärkide nimel ning kannaks ühiseid väärtusi? Kahe omanäolise lasteaia traditsioonide ühekssulatamine ei saa olema lihtne ülesanne. Kui suurt energia- ja ajakulu nõuab uue asutuse ühtsete süsteemide ja dokumentatsiooni väljatöötamine, mis peaks põhinema olemasolevate analüüsil ja sealt parima kasutuselevõtul?

Igapäevaelu korraldusliku poole pealt - kuidas hakkavad toimuma pedagoogilised nõupidamised, kus peaks osalema kõik lasteaiaõpetajad? Kelle hoolde jäävad lapsed selleks ajaks, kui kaks majatäit õpetajaid kolmandasse majja kogunevad? Või tuleb hakata koosolekuid pidama õhtusel ajal õpetajate pere ja vaba aja arvelt? Iga päev võib tulla ette küsimusi, probleeme nii õpetajate kui ka lastevanemate hulgas. Tänasel päeval on olnud alati võimalus minna ja küsida, sest juhid on alati majas olemas ning kompetentsed küsimustele vastama. Ühe juhi olemasolu kolme maja peale tähendab seda, et infosulgu jäävad nii õpetajad kui ka lapsevanemad. Tekkinud küsimused võivad jäädagi vastusteta, probleemid lahendamata, sest ei tea, kellelt ja kuskohast tuleks küsima minna, kellel on õigus otsustada ja kes vastutab otsuste eest.

"Järva Teataja" artiklis kõlama jäänud P.Sapp väide: "Pole enam lihtsalt need ajad, kui sai hästi lahedalt elada" on meile õpetajatena ehmatav, lasteaedades polegi olnud hästi lahedalt elamise aegu. Hetkel on Paide linna lasteaiaõpetajate palgamäär kõrgharidusega õpetajal 8000.- ja keskeri-haridusega lasteaiaõpetajal 6750.-. Seega see ilus algatus, mis vabariigis 2 aastat tagasi Haridusministeeriumilt edastati- siduda lasteaiaõpetaja palk kooliõpetaja noorempedagoogi palgaga on vaid kaunis mälestus. Oleme südamega töötanud igal perioodil ja jätkuvalt teeme pühendumusega tööd ja seisame üksnes Sookure lasteaia juhtkonna ja töötajate eest ning laste heaolu ja maja traditsioonide eest.

Seega oleme praegu lasteaedade ühinemise vastu Paide linnas.
Ajaleheartiklis kõlab lubadus uuendused lasteadade töötajate ja hoolekogudega põhjalikult läbi arutada. Ootame lubatud arutelu enne otsuste tegemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles