Tartu maratonile läheb hulgaliselt järvakaid

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maraton.
Tartu Maraton. Foto: Margus Ansu

Juba nädal tagasi lõppes kirjapanek 39. Tartu maratonile, sest maksimumhulk ehk 6500 stardikohta olid välja müüdud. Ühtlasi oli sellega sündinud viimase 20 aasta osalusrekord.


Suusasõprade suurele pidupäevale on end kirja pannud ka 88 järvakat, neist 78 võtab ette 63kilomeetrise põhidistantsi.

Eelmisel kuul tutvustasid Järva Teatajale oma maratonieelset eteevalmistust kolm järvakat. Möödunud aastal maratoni eestlastest teisena ja üldarvestuses 15. kohaga lõpetanud Tamsalu AO suusaklubi treener Ilmar Udam tänavu erilisi plaane ei teinud. «Esimese 30 finišeerija seas oleks tore olla,» ütles ta. «Vastupidavus on küll olemas, kuid erialane vorm on vilets, näiteks maratoniks vajalikke paaristõukeid pole eriti treeninudki.»
Udamit ootab tänavu ees seitsmes Tartu maraton. Parimaks kohaks on tal seni jäänud 2001. aasta viies koht.

Imavere vallavanemal Jüri Ellramil on viimasest Tartu maratonist möödas seitse aastat, tänavune peaks olema tal 20. Otepäält Elvasse sõit. Ellram ütles, et ta on võtnud eesmärgi sõita 63 kilomeetrit läbi kuue tunni sees.
Ellram tunnistas, et selle nimel, et aastatetagust ränka kogemust vältida, on ta tänavu kõvasti treeninud ja õppinud suuski määrima. «Aastaid tagasi sõitsin end rajal täiesti läbi,» meenutas ta. «Minek oli hea ning vahele jäänud toidupunkti tõttu läbisin ilma söögi-joogita ligi 30 kilomeetrit. Lõpuks ei jõudnud isegi käsi liigutada, kuid pärast toibumist sõitsin maratoni ikka lõpuni.»
63 kilomeetrit on Ellrami hinnangul lihtsalt läbisõitmiseks liiga pikk maa. Kestmise nimel tuleb süüa, juua ja kanda õiget riietust.

Paide ühisgümnaasiumi loodusainete õpetaja Maarika Männil seevastu võtab pühapäeval ette 31 kilomeetrit.
«Seekordne Tartu maraton peaks mul olema kuues või seitsmes, alati olen sõitnud poolt maad ehk 31 kilomeetrit,» selgitas ta. «Suusatamine on mul ikka hobi, mingit kohta ma maratonile püüdma ei lähe, pigem naudin sõitu.»
Männil märkis, et ilm teda ei takista, kui maraton tuleb ja on vähegi võimalus sõita, on ta stardis.

39. Tartu maratoni sõidetakse 21. veebruaril. Kell 9 antakse Otepääl Tehvandi spordikeskuse staadionil lähe 63kilomeetrisele võistlusmaale ning kell 12.30 Arula teeristis 31kilomeetrisele sõidule. Mõlema distantsi finiš on Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles