Kaaslaste surve aitas võidule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima pressifoto eest võttis kolm punkti Helen Aasa pilt piimade maitsmisest gümnaasiumi X klassi uurimistöö tarvis. Parasjagu on käsil sojapiima maitsmine.
Parima pressifoto eest võttis kolm punkti Helen Aasa pilt piimade maitsmisest gümnaasiumi X klassi uurimistöö tarvis. Parasjagu on käsil sojapiima maitsmine. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Meediamängu «Meediamull 2010» kolmanda vooru ja kogu sarja võitis ülivõimsalt juba neljandat korda Paide gümnaasium. Edu saladus peitub kaaslaste surves hästi valmistuda ja esineda, tunnistasid võitjad.

Meediamängu kolmas ehk kümnendate klasside voor oli neljapäeval Koerus Aruküla mõisa saalis. Kohal oli kuus võistkonda.


Küsimused polnud kergete killast, vastuste teadmine vajas lisaks meediaajaloo ja ajakirjanduses ilmunu tundmisele ka Eesti eluga kursis olekut.


Nii olid noored küll kuulnud, et üks koolihoone Tallinna kesklinnas läheb lammutusele ja seal majas oli viimane pidu, kus ka külalistel oli lubatud seinu sodida ja lammutada, kuid nad ei teadnud, mis kooliga on tegu, kuigi selle rektorina oli mainitud Signe Kivi.


Pakuti küll Tallinna kunstikooli ja kunstihoonet, kuid õiget vastust, Eesti kunstiakadeemiat, teadsid vaid Paide gümnaasium ja Türi majandusgümnaasium.


Nulliringi andis ka küsimus, mis tahtis teada Eesti linna, kust saadeti 11. mail 1924 maailmaruumi esimene eestikeelne raadiosaade. Ekslikult pakuti Türi, punkti oleks saanud Haapsalu eest.


Vaid Türi gümnaasium tundis heliküsimustes ära kaitseminister Jaak Aaviksoo, kes pajatas karust, kelle tema autojuht Järvamaal alla ajas (pakuti üsna loogiliselt hoopis üht jahimeeste seltsi ülemat ja Tallinna loomaaia juhti Mati Kaalu).


See-eest on kõigi noorte seas tuntud pianisti ja laululooja Rein Rannapi hääl.


Teleuudise äratundmine pakkus üllatusi. Juhend näeb ette uudis ära tunda ja võimalikult faktitäpselt teleekraanil näidatavat kirjeldada.


ERRi uudise Väätsa lastele korraldatud raamatukoguööst tundis ära küll neli kooli, kuid erilise faktitäpsusega hiilgas Paide gümnaasium (hiljem selgus ka põhjus: üks võistkonna liige elab lihtsalt Väätsal ja oli uudist telerist näinud).


Oma kooli tutvustasid üht telerist tuntud reklaami parodeerides kõige paremini Paide gümnaasiumi, Koeru keskkooli ja Järva-Jaani gümnaasiumi noored. Täpselt selline kujunes lõpuks ka mängu kolmanda vooru võidukolmik.


Üldvõidu võttis Paide gümnaasium, jättes teiseks Paide ühisgümnaasiumi võistkonna, kolmas oli Koeru keskkool.


Koeru keskkooli kümnendikud Geelika Luik, Gren Kallasmaa, Mari-Liis Mölter, Janne Disko ja Kristin Obermann tunnistasid, et ettevalmistuseks jäi aega napiks: foto valisid ja kooli tutvustuse tegid nad viimasel päeval, teleuudiseid vaatasid vähe ja võistlusel küsitud uudist polnud näinudki. «Mis ma teile ütlesin – oleks pidanud rohkem ette valmistama!» kurjustas möödaminnes ka Koeru keskkooli huvijuht Kirsika Ilmjärv.


Finaalini, kus võistkonda kuulub igast gümnaasiumiastme klassist kaks õpilast, on veel aega. Järgmisel aastal meediamullitavad nad taas, sest on siis üheteistkümnendas. «Ainult mina ei saa osaleda, sest lähen aastaks Slovakkiasse vahetusõpilaseks,» ütles Janne.


Paide gümnaasium paljastas oma imerelva, mis neid jälle võidule viis: surve on suur. «Õpetajad, klassi- ja koolikaaslased, endised ja praegused «Meedia­mullis» osalejad,» nimetas Ken Poolar survestajaid.


«Nõu antakse ka, näiteks, et uudised tulebki hästi detailselt meelde jätta,» lausus Kristin Võsujalg ehk see, kes elab Väätsal.


Ka on neil ülesanded topelt ära jagatud ehk siis kaks vaatab teleuudiseid, kaks lappab lehti, kaks tegeleb ajalooga ja kõik ülejäänud loomeülesannetega.


Mäng annab teadmisi. «Saime teada Haapsalu kohta,» lisas Ken. Kõik kolm kooli esindavad Järvamaad ka Pärnus 9. aprillil tulevas finaalis, kus kohtuvad kolme maakonna, Pärnu, Viljandi ja Järvamaa paremad meediatundjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles