Siberist tagasi koju tuli pilet endal osta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asta (vasakult) koos abikaasa Ilmari, pisipoeg Antoni ja Ilmari ema Aliidega 1954. aastal Siberis.
Asta (vasakult) koos abikaasa Ilmari, pisipoeg Antoni ja Ilmari ema Aliidega 1954. aastal Siberis. Foto: Erakogu

Türi valla Põikva küla on Liivakute ja Bachmanite järeltulijaid täis. Kaht suguvõsa ühendav liit sai alguse küüdiaastatel kaugel Siberis.

Möödunud aasta kevadel, kui Laupa põhikooli saal säras koolilõpetajatest ja õnnitlejad ootasid lillesülemitega järjekorras, sõnas Asta Bachman (77): «Kristi on mu kaheteistkümnes lapselaps, kes siin kooli lõpetab.» Kokku on Astal lapselapsi 26.

Ka kõik Asta seitse last on saanud Pikkmetsa ja Laupa vahet kooliteed käia. Samuti on Laupal koolihariduse saanud Asta õe Aino Danilova ja venna Uno Liivaku lapsed ning lapselapsedki.
Türi valla Põikva küla on Asta sugulastest rikas.
Tee Järvamaa lõunanurka oli Rakke lähedalt Liigvallast pärit neiule aga tuhandeid kilomeetreid pikk: selleks tuli kõigepealt Siber ära näha ja rasked küüdiaastad üle elada.

Aasta oli 1945, kui nõukogude võim Liigvalla küla Kaitseliidu 2 talu peremehe Karl Liivaku arreteeris. Tookord vahistati Liigvallas ühel ajal 14 meest, kõigil üks süüdistus: kuulumine saksa ajal Omakaitsesse.
Mõni aeg hiljem suri Karl Liivak Arhangelski oblastis vangilaagris kõhutüüfusse, 16aastane sunnitööaeg jäi lõpuni kandmata.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles