Paide otsib uusi giide

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide kunagine linnapea ja apteeker Oskar Brasche.
Paide kunagine linnapea ja apteeker Oskar Brasche. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Mittetulundusühing Järvamaa Giidid kuulutab välja giidikonkursi «Paide pajata 2010», mille vahendusel tekitada huvi Paide ajaloolise vanalinna vastu.

Järvamaa Giidide juhatuse liige Tiiu Saarist selgitas, et samas on eesmärk leida uusi Paide-tundjaid ja ajaloohuvilisi, koguda uudsete vaatenurkade alt teavet linna kohta, mida kasutada trükiste ja taieste loomisel ning linna tutvustamisel. «Mõte pärineb Lääne-Virumaa giidilt Marek Vahulalt, kelle üritus on «Palmse pajataja», ja õla on lubanud alla panna ka Paide linnavalitsus,» lisas ta.

Saaristi meelest teatakse Paidet veel siiski vähe. «Reisifirmad on ikka Paidest mööda läinud, aga kui uus, suur maantee valmib, tahame teada anda, et ka Paide on olemas, ja mitte ainult kui pensionäride, vaid kui tegusate inimeste linn.»
Saarist ütles, et «Paide pajataja» koosneb kahest voorust, osaleda võivad kõik huvilised alates 15. eluaastast, giidikutse pole oluline.

Esimesse vooru tuleb 18. juuniks esitada kirjalik töö omal soovil valitud sihtrühma silmas pidades. «Anname ette objekte, mille hulgast peaks töö puudutama vähemalt viit, ja Paidega seotud isikuid, kellest töö puudutagu vähemalt üht, illustratsioonid võivad olla nii fotod kui ka joonised,» selgitas Saarist.

Saarist märkis, et teise vooru valib žürii (Tiina Oraste, Marek Vahula, Elena Sapp, Tiiu Saarist, Rainer Eidemiller Andrus Ristkok, Merle Karusoo) välja viis-kuus tööd, mida autorid hakkavad esitlema 18. septembril. «See on 45minutiline ringkäik Paide vanalinnas alguse ja lõpuga Paide kiriku juures, lisaks žüriile on sinna oodatud ka paidelased,» selgitas ta. «Retk peab hõlmama töös esitatud objekte, kuid ei pea järgima teksti.»

Saarist märkis, et «Paide pajatuste» kaugem mõte on salvestada tööd plaadile kui koolide õppematerjal ning koondada Paide kohta kogutud legendid raamatusse.
Lähemat teavet giidikonkursi kohta jagab Tiiu Saarist Paide kultuurikeskuses asuvas kultuuriteabetoas (tel 517 1855, e-mail: jarva.giidid@gmail.com). (JT)

TEAVE
Giidikonkursi ajaloolised paigad:
Paide raekoda, Vallimägi, Paide Püha Risti kirik, endine tütarlaste gümnaasium Posti 10, Ühenduse seltsi hoone Laial tänaval, kodanikeklubi hoone Rüütli tänavas, tuletõrjeseltsi hoone Laial tänaval, keskväljak, kohtumaja, kaubanduskeskus, paekiviskulptuur vabal valikul.
Giidikonkursi Paidega seotud isikud: Paide maakonna arst Herman Hesse, helilooja Arvo Pärt, laskesportlane August Liivik, Paide linnapea ja apteeker Oskar Brasche. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles