Paide Vallitorn kujuneb ümber ajakeskuseks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Paide Vallitorn muutub 40 miljoni kroonise investeeringuga ajakeskuseks Wittenstein, mis peab tooma Järvamaa Eesti turismikaardile ja andma Paidele uue hingamise.

Ajakeskusest Wittenstein rääkides teeb projekti sisustamise koordinaator Georgi Särekanno kohe selgeks, et tegemist pole muuseumiga. «Seal ei ole tööl teadurid ega ole ka ühtegi vanaaegset originaaleset, aga ordulinnusega kokku moodustab ta ajaloolise teemapargi,» selgitas ta.

Õnnestumist tagavad tipud

Ajamasina rolli hakkab täitma lift, mis viib inimesi ühest ajast teise. Esimene korrus tutvustab muinasaega ja sealt edasi kuni euroajani välja.

Ajakeskuse märksõnad on heli- ja valgusefektid, videoprogramm ja optilised petted. Suure ettevõtmise kvaliteedi tagavad Särekanno meelest Eesti oma ala parimad: sisekujunduse teeb Kalju Kivi, tehniliste lahenduste eest vastutab Aare Baumer, filmid valmistab Ruudu Produtsendid, kus režissöör on Jaanus Nõgisto ja stsenarist Peep Pedmanson.

Milline vaatepilt täpsemalt Vallitornis avaneb, pääseb esimest korda uudishimutsema Paide aastapäeval, 25. septembril. Vallitorni ei ava mitte pidulik lindilõikamine, vaid kahepäevane festival.

Paide linnavalitsuse arendusnõunik Elena Sapp ütles, et Wittensteini projekti maksumus rahastusotsuses on 42 650 000 krooni, millest natuke üle 36 miljoni on Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus ja 6,4 miljonit krooni linna osalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles