Ettevõte pani Koerus püsti enda tehtud tuulegeneraatori

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Eelmise aasta 6. märtsil hakkas Konesko Koeru tehase maa-alal tööle Hiinast pärit tuulegeneraator.


Seni peamiselt rahvusvahelisele kontsernile Konecranes International elektrimootoreid tootnud Konesko alustas 2008. aasta lõpul esimese omatoote – väikemajapidamisele mõeldud tuulegeneraatori juurutamisega.

Kuigi projektijuht Alvar Hirtentreu arvas toona, et esimene oma tuulegeneraator peaks Konesko hoovile üles saama juba suve lõpul 2009, vältas töö kolmveerand aastat kauem – kraana abil sikutati mast püsti ja pandi labad külge alles sel nädalal.

«Ei ta lähe nii libedalt,» tunnistas Hirtentreu. «Loobusime esialgsest kavast kõik algusest lõpuni oma tehases valmis teha. Koostööpartnereid leida, nendega läbi rääkida ja veenduda nende oskustes võttis aega. EASile esitasime tootearenduse projekti 23. novembril. Projekti maksumus on 12 miljonit krooni, vastuse, et saame neilt ühe neljandiku, saime alles nüüd.»
Ka eeluuringuid toetas EAS.

Prototüüp valmis koostöös Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) soojustehnika instituudi, elektrotehnika aluste ja elektrimasinate instituudiga, elektroonse juhtimissüsteemi tegi OÜ Energiatehnika.

Oma 10kilovatisest Hiina päritolu sugulasest on Koneskos toodetud 20kilovatine prototüüp kümme meetrit kõrgem ehk 22meetrise mastiga. «Plaanime teha väiksemaid, kahe-, viie- ja kümnekilovatiseid ning ka suuremaid kuni saja kilovatini välja,» selgitas Hirtentreu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles