Plastik vahetab klaasi välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide Aiakaupade müüja Anett Abeli sõnul läheb komplekteeritud kasvuhoonete ja polükarbonaatplaatide müük praegu väga hästi. Müügiedu üheks põhjuseks on tõsiasi, et klaasi pole poest saadagi. Pildil olevad kasvuhooned olid vaadata maamessil.
Paide Aiakaupade müüja Anett Abeli sõnul läheb komplekteeritud kasvuhoonete ja polükarbonaatplaatide müük praegu väga hästi. Müügiedu üheks põhjuseks on tõsiasi, et klaasi pole poest saadagi. Pildil olevad kasvuhooned olid vaadata maamessil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Klaasi ja kile kõrvale on kasvuhoone kattematerjalide hulka edukalt trüginud polükarbonaat, mis on taimesõbralik ja vastupidavam kui vanad materjalid.

Paide Aiakaupade müüja Anett Abeli teada jõudis uus materjal müüki möödunud aastal, Paidest on keerulise nimega polükarbonaatplaati osta alates sellest aastast. «Komplekteeritud kasvuhoonete ja polükarbonaatplaatide müük läheb praegu väga hästi,» sõnas ta.
Abeli ütlust mööda on plastiku müügiedu üks põhjus ka tõsiasi, et klaasi pole poest saadagi. «Kui üks klaas läheb katki, siis ma ei kujuta ette, kust uue asemele saab,» arutles ta. «Ilmselt saaks seda kuskilt tellida, aga mina küll ei tea, et mõnes ehituspoes seda müüakse.»

Et polükarbonaat on suhteliselt kallis, soovitas Abel vahetada kasvuhooneplaate ühekaupa. «Kui üks klaas läheb katki, ostad asemele juba plastikust,» õpetas ta.
Nelja millimeetri paksune 1050 sentimeetrit lai ja 2000 sentimeetrit pikk polükarbonaatplaat maksab Paide ehitustarvete poes 169 krooni.
Kui plaati osta ei jaksa, võib kasvuhoone rajada kilest, mis peab Abeli kogemust mööda vastu kolm-neli aastat. «Uutel kiledel on peal ka UV-kaitse, mis on kasulikum taimedele,» selgitas ta.
Abeli teada tehakse kilest kasvumaja puhul karkass tavaliselt ise, kuid klaas- või polükarbonaatkasvuhoonetele on seda ka osta. «Karkassidest on meil pakkuda plastmassist või alumiiniumkarkassi,» lisas ta.
Paidest kasvuhoonet tellides tasub silmas pidada sedagi, et plaadid tuleb õigesse suurusesse lõigata kliendil, poest saab ta kaasa suure kasti karkassitükkidega ja rulli polükarbonaatmaterjali. «Seda võib lõigata tikksae või peenehambalise saega,» õpetas Abel.


 

TEAVE
Kärgpolükarbonaat kujutab endast erineva paksuse ja struktuuriga valgust läbi laskvat nelja kuni kuue millimeetri paksust paneeli.
See materjal on viimasel ajal leidnud kasvuhoonete, suveaedade, varikatuste ja terrasside ehitusel laia kasutust, sest on klaasist kergem (ruutmeeter kaalub 800 grammi) ning soojusisolatsiooni näitajad on nagu klaaspakettidelgi.
Polükarbonaatpaneelid on tuule- ja löögikindlad, hea kandevõimega, taluvad temperatuuri 50 miinuskraadist 120 kraadi kuumani, kaitsevad tugeva ultraviolettkiirguse eest, kuid lasevad maksimaalselt läbi kasulikke kiiri. Kasutusajaks lubavad tootjad 20–50 aastat.
Allikas: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles